Ponedjeljak, 06.02.2023.
Parlament FBiH
FOTO: Faktor

HDZ traži da Parlament FBiH usvoji Deklaraciju koja potvrđuje načela Vašingtonskog sporazuma

Klub zastupnika HDZ BiH-HNS u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH uputio je hitan zahtjev za dopunu dnevnog reda današnje sjednice sa prijedlogom da se usvoji Deklaracija o provedbi Ustava Bosne i Hercegovine, Federacije BiH, presuda Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava.

Predsjednik Kluba HDZ BiH-HNS Marijan Klaić uputio je predsjedavajućem Doma Mirsadu Zaimoviću zahtjev za hitnu dopunu dnevnog reda današnje sjednice.

U prijedlogu Deklaracije navedeno je da se "potvrđuje privrženost načelima i ciljevima izraženim Vašingtonskim sporazumom i Općim okvirnim sporazumom za mir u BiH koji su osigurali mir i sigurnost" te pozdravlja uloga medijatora i partnera iz međunarodne zajednice koji su pokrenuli proces "novog dijaloga i rješenja temeljnih pitanja o unutrašnjem zakonodavstvu i političkom sistemu BiH".

Najavljenim izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH se, međutim, ne bi mijenjao politički sistem BiH već samo jednog njenog dijela, budući da RS niko ne spominje. U tom entitetu izgleda niko nije "konstitutivan" i nije potrebno štititi prava onih koji su nakon rata na tom prostoru postali manjina.

U prijedlogu Deklaracije istaknuto je i da predlagači podsjećaju na sporazum iz Brisela od 1. oktobra 2013. godine unutar kojega je navedeno da "metoda izbora dva člana Predsjedništva iz FBiH treba spriječiti nametanje rezultata izbora bilo kojem od konstitutivnih naroda, te da jedan narod neće drugome birati političke predstavnike".

Deklaracija bi, kako ističu zastupnici HDZ BiH-HNS-a, trebala biti usvojena "uvažavajući temeljne odredbe Ustavotvorne skupštine FBiH od 30. marta 1994. godine na kojoj je usvojen Ustav FBiH na konstituirajućoj sjednici kojom je implementiran međunarodni sporazum".

Klub HDZ-HNS-a u Parlamentu FBiH predlaže zastupnicima da donesu Deklaraciju kojom pozivaju sve relevantne političke i međunarodne predstavnike i političke subjekte na svim nivoima vlasti u BiH da provode presude Ustavnog suda i presude Evropskog suda za ljudska prava te da se one "međusobno ne isključuju".

Pozvali su i da Parlament FBiH potvrdi kako je "konstitutivnost naroda i njihovo legitimno predstavljanje temelj Dejtonskog sporazuma" te da bilo kakvi pokušaji "derogiranja konstitutivnosti" znače rušenje ustavnog poretka.

Tekst Deklaracije možete pročitati u galeriji.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh