Predsjednik Saveza udruženja penzionera ZDK Mustafa Trakić kazao je da je na području ZDK 60.000 penzionera, od kojih njih 36.000 ima penziju u iznosu 382 KM.

Naveo je kako su nekoliko puta dobijali obećanja o povećanju penzija, ali se to nije dogodilo.

- Danas kažemo: Dosta. Nema obećanja, od obećanja se ne živi. Danas je konkretan naš zahtjev ovdje, u Zenici, nadam se da će se nastaviti i širom Federacije. Deset posto povećanje penzija i nema drugog razgovora - rekao je Trakić.

Penzioneri su istakli kako su svjesni socijalne, političke i ekonomske situacije u društvu, ali zahtijevaju da "teret svi podjednako nose".

- Skupština je još u martu donijela odluku da se ide na proteste. S obzirom na to da su Vlada i Parlament gluhi na naše ranije vapaje. Dugo smo čekali i na kraju odlučili da idemo na ove proteste - istakao je predsjednik Skupštine Saveza penzionera ZDK Šefik Zvekić.

On je dodao kako se ovom skupu nisu odazvala udruženja iz Tešnja i Olova, ali da se nada da će im se u budućnosti i oni priključiti u ostvarivanju prava penzionera.

Predsjednik Udruženja penzionera Grada Zenica Emin Sijerčić rekao je da su zahtjevi penzionera opravdani i dokumentovani, da postoji suficit u Fondu PIO/MIO te da Vlada FBiH može hitno reagirati i povećati penzije.

Zahtjevaju, dodao je Sijerčić, i izmjene i dopune Zakona o PIO-u, zatim da se mogu liječiti u svim zdravstvenim institucijama u FBiH, od Vlade ZDK da im se pod istim uvjetima omogući da se mogu liječiti i u privatnim zdravstvenim ustanovama te proširenje Esencijalne liste lijekova.