Petak, 22.10.2021.
Sa promocije knjige u Bosanskom kulturnom centru

Historičar Hoare: Partizani ne bi pobijedili da nisu u svojim redovima imali bosanske muslimane

Autor knjige Hoare je izjavio da je, prije svega, u ovom djelu želio istražiti značaj i problematiku Narodnooslobodilačke borbe u Drugom svjetskom ratu te objasniti kako i zašto su se bosanski muslimani masovno pridružili Narodnooslobodilačkom pokretu i kako je to omogućilo partizanima da dobiju rat

U Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu večeras je održana promocija bh. izdanja knjige "Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu" britanskog historičara i vanrednog profesora na SSST-u u Sarajevu Marka Attile Hoarea.

Promociji knjige su prisustvovali profesor Husnija Kamberović, historičar iz Novog Sada Milivoj Bešlin, prevodilac djela na bosanski jezik Emir Suljagić i novinar Amilardo Gutić.

Autor knjige je izjavio da je, prije svega, u ovom djelu želio istražiti značaj i problematiku Narodnooslobodilačke borbe u Drugom svjetskom ratu te objasniti kako i zašto su se bosanski muslimani masovno pridružili Narodnooslobodilačkom pokretu (NOP) i kako je to omogućilo partizanima da dobiju rat.

- Želio sam da pokažem značaj te borbe, a pogotovo ulogu Bošnjaka-muslimana u tome te kako su odigrali ključnu ulogu u pobjedi partizana. To sam ustvari želio da pokažem u ovoj knjizi i da pokažem da je Bosna i Hercegovina bila vrlo važna za cijeli taj događaj u Drugom svjetskom ratu - rekao je Hoare, napominjući još jednom da je uloga bosanskih muslimana u Narodnooslobodilačkom pokretu bila vrlo važna.

"Partizani ne bi mogli pobijediti na taj način da nisu podržavali Bosnu i Hercegovinu kao državu, kao jedinica, i da nisu tada osigurali učešće bosanskih muslimana", kazao je britanski historičar.

Napomenuo je kako se nada da bi ova knjiga bar donekle mogla promijeniti i percepciju o odnosu muslimana Bosne i Hercegovine i Narodnooslobodilačkog pokreta.

- Postoji taj rašireni stereotip da su partizani uglavnom bili Srbi. Ali, to nije baš bilo tako. Srbi su naravno bili važni i imali su važnu ulogu, ali i muslimani su bili važni, imali su posebnu ulogu - rekao je Hoare.

Suljagić, prevodilac ovog historijskog djela, istakao je da je vrlo važno da se ova knjiga pojavila i na bosanskom jeziku te da je dostupna građanima Bosne i Hercegovine.

- Riječ je o djelu koje razgoličuje nekoliko stvari - suštinu srpskog nacionalističkog narativa u Drugom svjetskom ratu u BiH, otkriva jedan dio naše historije koji je realno bio, neću reći zataškivan, ali mogu reći, pomalo skriven, podalje od očiju stručne i šire javnosti. I treće, kao rezultat toga, ova knjiga baca jedno potpuno drugačije svjetlo na ulogu Bošnjaka u Drugom svjetskom ratu i na jedinstven doprinos koji su Bošnjaci i bošnjačke elite i narod dali Narodnooslobodilačkom pokretu i antifašističkoj borbi. Ovo je jedan uvid u našu historiju koji nam svima daje razloga i pravo da budemo ponosni na ono što su naši preci radili u Drugom svjetskom ratu u Bosni i Hercegovini - kazao je Suljagić.

Muamer Spahić, urednik knjige koja je objavljenja u Izdavačkoj kući "Vrijeme", istakao je da knjiga najviše govori o odnosu muslimana Bosne i Hercegovine i Narodnooslobodilačkog pokreta.

- Na neki način, to je dekonstrukcija mita o monolitnom pokretu otpora koji su komunisti kontrolirali od vrha prema dnu, s tim što je fokus knjige usmjeren prema lokalnim, mjesnim događajima. Knjiga je izazvala golem interes najšire javnosti, i one stručne. Radi se o knjizi koja je najprodavanija knjiga u bosanskim knjižarama, što je posebno zanimljivo, jer se radi o stručno napisanoj knjizi - rekao je Spahić.

Promociji knjige su prisustvovale brojne poznate ličnosti iz političkog, kulturnog, akademskog i javnog života BiH kao i veliki broj građana i studenata.

Hoare je prethodno objavio knjigu "Genocide and Resistance in Hitler’s Bosnia", koja je bila usmjerena na iskustvo Srba. Ova druga knjiga je usmjerena na iskustvo bosanskih muslimana (Bošnjaka).

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh