open-navfaktor-logo
search
Sutra odluka
Hoće li Gradsko vijeće Bijelu tabiju dati Hadžibajriću za otvaranje kafića
Vijećnici Gradskog vijeća Sarajevo na sutrašnjoj sjednici razmatrat će prijedlog gradonačelnika Abdulaha Skake kojim bi se dio zemljišta na Bijeloj tabiji dao na korištenje Općini Stari Grad, a koja to mjesto planira iskoristiti za otvorenje montažnog ugostiteljskog objekta
25.09.2018. u 19:37
get url
text
Bijela tabija

Na prostoru nacionalnog spomenika Bijela tabija uskoro bi mogao biti otvoren ugostiteljski objekat.

Tako su se, izgleda, dogovorili gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

Naime, vijećnici Gradskog vijeća Sarajevo na sutrašnjoj sjednici razmatrat će prijedlog gradonačelnika Abdulaha Skake kojim bi se dio zemljišta na Bijeloj tabiji dao na korištenje Općini Stari Grad, a koja to mjesto planira iskoristiti za otvorenje kafića. Kako se navodi u prijedlogu odluke koja će se sutra naći pred vijećnicima, Općini Stari Grad će se pomenuto zemljište dati na privremeno korištenje bez naknade na period od jedne godine. 

Ističe se da je Općina Stari Grad u augustu ove godine uputila zahtjev Gradskoj upravi tražeći da "učestvuje u postupku revitalizacije lokaliteta Bijela tabija, a u svrhu postavljanja privremenog montažnog objekta u okviru ugostiteljske djelatnosti ljetne bašte".

- Pored toga što bi na ovaj način obogatili turističku ponudu općine i otvorili nova radna mjesta, ovaj projekat ima za cilj da se vrši promocija i zaštitu Bijele tabije, kao nacionalnog spomenika, koja je sada u jako lošem stanju, odnosno zapuštena i apsolutno neiskorištena. Trenutno je ova lokacija okupljalište "sumnjivih" osoba, koji prijete sigurnosti stanovnika ovog dijela Općine, a pogotovo djece koja provode slobodno vrijeme na ovom lokalitetu. Napominjemo i činjenicu da bi prostor spomenika bio otvoren i dostupan javnosti i isti bi se također koristio u edukativne i kulturne svrhe, a svaka intervencija bi bila privremena, otklonjiva i takve prirode da ne promijene strukturu i osnovni iskaz nacionalnog spomenika, što je u skladu i sa Odlukom Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika – navedeno je u zahtjevu Općine Stari Grad.

Gradonačelnik Abdulah Skaka je predložio Gradskom vijeću da donese ovu odluku po skraćenom postupku.

- Uvažavajući ponudu Općine Stari Grad Sarajevo, te cijeneći dosadašnju uspješnu saradnju i podršku Općine u realizaciji kapitalnih projekata Grada, a naročito projekta izgradnje Trebevićke žičare, Grad Sarajevo želi buduću saradnju obogatiti i ojačati, te Općini na određen period od jedne godine dati na korištenje dio zemljišta na lokalitetu kompleksa "Bijela Tabija" u svrhe kako je i predloženo – naveo je Skaka u aktu dostavljenom vijećnicima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.