open-navfaktor-logo
search
Na korak do kraha
Hoće li Mostarski teatar mladih preživjeti buru?
Kako stvari stoje, od 1. septembra prestat će sa igranjem predstava i drugih programskih sadržaja
09.08.2019. u 14:55
get url
text

Nakon 45 godina postojanja, institucija koja je kroz umjetnost odgojila hiljade djece, Mostarski teatar mladih, na korak je do kraha. Kako stvari stoje danas, jedina kulturna institucija u Hercegovačko-neretvanskom kantonu koja se samostalno finansira od 1. septembra prestat će sa igranjem predstava i drugih programskih sadržaja. Razlog je, kako je potvrdio direktor JU Mostarski teatar mladih Sead Đulić, finansijske prirode. Direktor objašnjava da teatar nema svoj prostor, da ga moraju iznajmljivati i plaćati, što dodatno ugrožava njihovu finansijsku stabilnost, ali i opstanak.

-Ne možemo više pokrivati troškove zakupa prostora. Kada smo sva sredstva usmjerili na festivale i predstave,  nismo mogli zakup plaćati. Osam kirija smo nakupili. Projekat u koji smo položili sve nade, u zadnji čas je otkazan. Došli smo do situacije, ako se nešto ne promijeni, ne možemo servisirati troškove zakupa - tvrdi Đulić.

Grad Mostar, ali ni ostali nivoi vlasti, tvrđi Đulić, godinama nisu pružili finansijsku podršku toj javnoj ustanovi.Nameće se pitanje hoće li ipak gradske vlasti prepoznati važnost ove umjetničke kuće. Ne gubi Đulić nadu da će se ukazati svijetlo na kraju tunela.

-Bilo je dosta teških godina iza nas, ali smo izlazili samo jači. Dokazali smo da se sa puno entuzijazma a malo novca,  mogu napraviti velike stvari. Opstat ćemo, siguran sam - kazao je Đulić.

 Mostarski teatar mladih od osnivanja djeluje u kontinuitetu. Do sada je realizovao preko 170 premijernih predstava i odigrao oko 11.000 repriznih predstava, te oko 1.600 drugih programa. Predstave i programe  eMTeeM-a vidjelo je oko 2.300.000 gledalaca na pet kontinenata. Dobitnik je značajnih domaćih i međunarodnih nagrada za umjetničke rezultate, ali i brojnih priznanja za društveni angažman.

Kažu da ovo nije teatar u kojem se radi, u Mostarskom teatru mladih se živi.

-Tu predstava nikad nije gotova. Ona je živ organizam koji se stalno mijenja, dograđuje, istražuje... Tu glumac radi i onda kada nema predstavu ili probu, jer zna da uvijek ima šta naučiti. Mostarski teatar mladih opredijeljen je za interakciju sa publikom koju cijeni, uvažava, ali i informira, obrazuje i vodi kroz neslućene mogućnosti teatra u povijesti civilizacije. Mostarski teatar mladih okrenut je budućnosti crpeći sva bogatstva što ih nudi prošlost i sadašnjost. Okrenut je Svijetu, da bi učio, ali i da bi poučavao. Mostarski teatar mladih je most za budućnost - naveli su na proslavi rođendana.

Otelo, Biti ili ne biti – to je pitanje, Hamlet, Fatima, Nevjesta od boli, Mir, Uspavanka za Mladenku… samo su neke od predstava eMTeeM-a koje su  dostizale visoke umjetničke domete i često pomicale granice umjetnosti teatra. Prve teatarske korake na sceni eMTeeM - a su učinili kasniji profesionalci: Dragan Despot, Snježana Martinović, Nebojša Kundačina, Tea Alagić, Belma Lizde, Silvana Vučić, Robert Pehar, Miralem Kolečić, Damir Pudar, Vladimir Ilić, Maja Zećo i brojni drugi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.