open-navfaktor-logo
search
Burne reakcije javnosti
Hoće li na Domu naroda PSBiH danas potvrditi prijedlog budžeta institucija BiH za 2022. godinu?
Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nikola Špirić sazvao je za danas hitnu sjednicu Doma naroda na kojoj bi trebao da bude razmatran Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, dostavljen od Zastupničkog doma državnog parlamenta.
30.06.2022. u 08:04
get url
text

Zastupnički dom je 27. juna usvojio prijedlog budžeta institucija BiH za ovu godinu u tekstu kako ga je u parlamentarnu proceduru dostavilo Predsjedništvo BiH.

Delegati u Domu naroda donijet će danas i konačnu odluku o spornom povećanju plaća parlamentarcima i ministrima kao i uposlenicima u državnim institucijama.

Ova tema je izazvala brojne reakcije javnosti s obzirom na to da se u budžetu planira povećanje plaća funkcionerima i do 500 KM, uprkos postojećim ogromnim mjesečnim primanjima, a radnicima državnih institucija do 100 KM.

Kada je riječ o budžetu, Predsjedništvo BiH je 8. juna utvrdilo Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu sa izmjenom u tekstu Zakona o budžetu. Izmjena je što se sa stavke tekuće rezerve na stavku Centralne izborne komisije BiH prebacuje 2 miliona i 800 hiljada KM, odnosno sredstva koja su nedostajala za organizaciju općih izbora u BiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.