open-navfaktor-logo
search
Nekad Mars, danas zlato
Hoće li općinu od 1.000 stanovnika zahvatiti zlatna groznica: U Jezeru kažu da ne znaju ništa o nalazištima
Općina Jezero je u žižu javnosti, i to ne samo one bosanskohercegovačke, došla krajem 2019. godine kada je Američka svemirska agencija NASA za mjesto za slijetanje misije "Mars rover 2020" odabrala krater Jezero, koji je naziv dobio po ovoj maloj, izrazito nerazvijenoj općini u Bosni i Hercegovini.
02.02.2023. u 14:55
get url
text

VEZANI TEKST - Na tri lokacije na teritoriji općine Jezero potvrđena nalazišta zlata

Danas bi u ovu općinu u bh. entitetu Republika Srpska, površine svega 65,4 kvadratna kilometra i sa nešto više od 1.000 stanovnika, mogli doći tragači za zlatom, oni željni avanture, ali i kompanije.

Tako je generalni direktor kompanije Lykos Balkan Metals Miloš Bošnjaković saopćio da su dosadašnji laboratorijski rezultati geoloških istraživanja na području općine Jezero pokazali visoke sadržaje zlata.

- Na tri lokacije na teritoriji općine Jezero potvrđeni su visoki sadržaji zlata na kontaktima različitih litoloških jedinica, i do nevjerovatnih 27,5 grama po toni u kontinuitetu od čak 60 metara, što je neuobičajeno visok sadržaj i za svjetski poznate rudnike zlata - izjavio je Bošnjaković.

Šta se zaista dešava i hoće li u Jezeru, udaljenom 11 kilometara od Šipova, Mrkonjić Grada i Jajca, uskoro početi zlatna groznica, pokušali smo saznati u općinskoj administraciji.

- I mi smo pročitali u medijima da navodno postoje indicije o nalazištima zlata u našoj općini. Do ovog trenutka niko nam se nije zvanično obratio kada je to u pitanju - rečeno nam je u Općini Jezero. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.