VEZANI TEKST - Na tri lokacije na teritoriji općine Jezero potvrđena nalazišta zlata

Danas bi u ovu općinu u bh. entitetu Republika Srpska, površine svega 65,4 kvadratna kilometra i sa nešto više od 1.000 stanovnika, mogli doći tragači za zlatom, oni željni avanture, ali i kompanije.

Tako je generalni direktor kompanije Lykos Balkan Metals Miloš Bošnjaković saopćio da su dosadašnji laboratorijski rezultati geoloških istraživanja na području općine Jezero pokazali visoke sadržaje zlata.

- Na tri lokacije na teritoriji općine Jezero potvrđeni su visoki sadržaji zlata na kontaktima različitih litoloških jedinica, i do nevjerovatnih 27,5 grama po toni u kontinuitetu od čak 60 metara, što je neuobičajeno visok sadržaj i za svjetski poznate rudnike zlata - izjavio je Bošnjaković.

Šta se zaista dešava i hoće li u Jezeru, udaljenom 11 kilometara od Šipova, Mrkonjić Grada i Jajca, uskoro početi zlatna groznica, pokušali smo saznati u općinskoj administraciji.

- I mi smo pročitali u medijima da navodno postoje indicije o nalazištima zlata u našoj općini. Do ovog trenutka niko nam se nije zvanično obratio kada je to u pitanju - rečeno nam je u Općini Jezero.