Taj prijedlog je parlamentarnu proceduru uputio zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Šemsudin Mehmedović, a on podrazumijeva obustavu isplate plaće u mjesecima u kojima se ne održi barem jedna sjednica Doma, te zastupnicima koji u tekućem mjesecu ne prisustvuju barem jednom zasjedanju.

Također, ovom inicijativom se potiče Vijeće ministara BiH da u parlamentarnu proceduru uputi izmjene i dopune Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH kojima bi se ova oblast u ovakvim slučajevima precizno definirala.

Na 8. sjednici Zastupničkog doma taj prijedlog nije dobio entitetsku većinu, s obzirom  na to da je "protiv" glasala većina zastupnika iz entiteta RS, uglavnom onih okupljenih oko Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

U međuvremenu je Kolegij Zastupničkog doma pokušao postići saglasnost o ovom prijedlogu, ali bez uspjeha, te će se u srijedu ponovo naći pred zastupnicima. Ukoliko dvije trećine zastupnika bude glasalo "protiv", inicijativa će biti odbačena.

Javnost u BiH je nakon konstituiranja Zastupničkog doma u decembru 2018. godine svjedočila jednogodišnjoj blokadi rada te zakonodavne institucije, a "zasluge" za blokadu pripadaju upravo onim zastupnicima koji su se usprotivili mogućnosti da ne dobiju plaću ukoliko se sjednice ne održavaju.

Na dnevnom redu naredne sjednice naći će se i dva zahtjeva za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH, odnosno za smjenu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca i zamjenika ministra civilnih poslova BiH Siniše Ilića zbog kršenja mjera tokom pandemije koronavirusa.

Zastupnici će se izjasniti i o Prijedlogu amandmana II i amandmana III na Ustav BiH, kojeg je u proceduru uputio zastupnik Demokratske fronte Dženan Đonlagić.