Radi sprečavanja širenja infekcije broj posjetilaca je ograničen tako da za svakog gosta budu omogućena četiri četvorna metra prostora, dok je propisan razmak od minimalno 1,5 metra između posjetilaca te između mušterija i osoba. Stolovi također trebaju biti raspoređeni tako da se održi fizički razmak među različitim grupama gostiju od 1,5 metara, a za stolovima je dopušteno sjedenje više ljudi koji pripadaju istoj grupi.

U zatvorenim dijelovima ugostiteljskih objekata nisu dopuštena stojeća mjesta, a za stolovima sa sjedećim mjestima zabranjeno je usluživanje grickalica, dok se posudice za so, biber, ulje, sirće, druge začine s dolaskom svake grupe novih gostiju donose nove.

Propisano je dnevno mjerenje tjelesne temperature svih zaposlenika, a obavezno je i nošenje maski za zaposlenike, ali i za goste, kod svakog udaljavanja od stola.

Gosti su pozvani da se što više oslanjaju na beskontaktno plaćanje bankovnim karticama, a svima je na ulazu u objekt potrebno osigurati dispenzer s dezinfekcijskim sredstvom za ruke.

Nadalje, propisano je redovno prozračivanje prostora, i to otvaranjem prozora radije nego korištenjem ventilacijskih sistema, kao i kontinuirano brisanje kvaka i rukohvata dezinficijensom kao i svih površina koje se često dodiruju, prenosi Hina.