Na današnjem sastanku predsjednika Sindikata rudara Sinana Husića sa Nerminom Džindićem, federalnim ministrom energije i rudarstva, Šerifom Isovićem, direktorom Porezne uprave BiH, te Bajazitom Jašarevićem, direktorom Elektroprivrede BiH, održanom u zgradi Vlade FBiH u Sarajevu, nije postignut dogovor.

-Bio je ovo složen i težak sastanak. Uvažavajući sve stavove, Sindikat ostaje pri svojoj odluci da 13. septembra rudari stupaju u štrajk u Zenici i Brezi. Radnički neposluh u Zenici se nastavlja, oko 200 rudara je već u jamama, a u Brezi će u drugoj smjeni. Vidjet ćemo poslije sastanka šta je sa njima. Ovo postaje jako teška omča oko vrata rudarima. Za očekivati je u naredna dva dana da će biti najavljen štrajk i u rudnicima iz Koncerna Elektroprivrede BiH - kazao je Husić novinarima nakon završetka sastanka.

Husić je poručio da rudari koji su jutros ušli u jame sigurno neće izaći.

-Žao nam je što smo vidjeli sve ove snage koje su angažirane u Vladi, mi nemamo namjeru bilo koga povrijediti. Ovo što se nas tiče naspram ambijenta u Vladi i oko nje je najbolje da se naše snage danas povuku. Vidjet ćemo šta će biti u narednom periodu. Mi ćemo sada obići rudare u Zenici i Brezi. Danas smo pokazali da nećemo prihvatiti podjele, da ostajemo zajedno - istakao je Husić.

Kako je kazao, zvanični zahtjevi Sindikata su: mogućnost primjene kolektivnog ugovora u Brezi i Zenici odmah. Od Vlade zahtjevaju da izvrši analizu kvalitete upravljanja svim rudnicima uglja iz sastava koncerna te da se odmah krene u analizu organizacije i sistematizacije u rudnicima u FBiH, sa posebnim osvrtom  na Zenicu, zbog aktuelne težine stanja u tom rudniku.

- Imamo impretiv da svi zajedno u rudnicima  u Federaciji budemo efikasniji, operativniji, kvalitetnije uposleni i da kroz kvalitetnu organizaciju i sitematizaciju sačuvamo prijeko potrebna radna mjesta. Zahtjevamo da Vlada  analizira uslove pod kojim rudnici funkcioniraju te da im se osiguraju povoljniji uslovi u sastavu samog koncerna - rekao je Husić. 

Nije krio ogorčenje onim što je danas čuo od predstavnika Vlade i Elektroprivrede BiH, jer, kako je kazao, ranije se govorilo afirmativno o određenim pomacima u rudnicima iz sastava konverna.

- Nas bi, što bi rekli naši stari, trebalo sve zatvoriti da vam ne budemo teret. Mi izgleda ništa pozitivno nismo odradili, ali nekako Elektroprivreda i energetski sektor u Federaciji BiH funkcioniraju i dobro stoje, kako po pitanju poslovanja, tako i životnog standarda uposlenih u Elektroprivredi BiH, izgleda bez nas - kazao je Husić. 

Podcrtao je da se do kraja septembra mora okončati pregovarački process po pitanju koilektivnog ugovora u oblasti rudara.

- Dok smo radili i pokretali aktivnosti koje su štitile interese države, nismo podizali nerve nikome. Podvlačim, jako strašan, težak dojam na nas je ostavilo ovo što smo vidjeli kad smo ušli u zgradu. Vi znate šta smo vidjeli - kazao je Husić, aludirajući na veliki broj osiguranja koje ih je dočekalo oko i u zgradi Vlade.       

Ulica u kojoj se nalazi zgrade Vlade FBiH je deblokirana. Rudari se vraćaju nazad u Brezu i Zenicu.