open-navfaktor-logo
search
Komemoracija
I u Australiji obilježen 11. juli i odata počast žrtvama genocida
U organizaciji bh. građana koji žive u Australiji upriličena je Komemoracija žrtvama genocida u Ambasadi BiH u Australiji.
11.07.2021. u 08:55
get url
text

Događaj je održan u otežanim okolnostima u kojima se trenutno nalazi Novi Južni Vels, jedna od najznačajnijih i najnaseljenijih australskih država, usljed povećanog broja slučajeva oboljelih od virusa COVID-19 i pooštravanja restriktivnih mjera kretanja.

Organizacioni odbor za pripremanje komemorativnog programa u svrhu obilježavanja strašnog zločina počinjenog u Srebrenici, sačinjen od velikog broja bh. organizacija i uglednih pojedinaca, te pokrenut od počasnog konzula Amira Šahinovića, nije posustao u namjeri da se ipak na najdostojanstveniji način oda počast nevinim žrtvama genocida nad bošnjačkim narodom počinjenim 11. jula 1995. godine, a koji svi Bosanci i Hercegovci, ma gdje bili, doživljavaju kao ličnu tragediju.

Odbor je, u nemogućnosti prisustva komemoraciji, organizirao polaganje vijenca u sjećanje i spomen žrtava tog kobnog jula u Srebrenici 1995. godine, ispred zgrade Ambasade Bosne i Hercegovine u Canberri, u ime svih Bosanaca i Hercegovaca Australije. Vijenac je simbolično položen ispred zastave spuštene na pola koplja. Na isti dan, dan žalosti, na zgradi Bosanskog kulturnog centra u Sydneyu, bit će istaknuta obilježja koja upućuju da se neće i ne smije nikada zaboraviti genocid i strašni zločin koji se dogodio u Srebrenici. Uz sve to, Organizacioni odbor trenutno dogovora buduće aktivnosti, poput mogućnosti prikupljanja novca da bi se i na taj način pomoglo djeci i majkama Srebrenice, saopćio je počasni konzul Amir Šahinović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.