open-navfaktor-logo
search
Zamjena teza
Iako ne žele da predlože članove Komisija: Cvijanović tvrdi da RS ne blokira Parlament BiH
Blokada izbora Vijeća ministara BiH ne šteti Republici Srpskoj i ona u praksi može da funkcioniše i bez BiH, izjavila je predsjednica RS-a Željka Cvijanović
30.09.2019. u 08:25
get url
text

- Blokada izbora Vijeća ministara BiH ne šteti Republici Srpskoj i ona u praksi može da funkcioniše i bez BiH, izjavila je predsjednica RS Željka Cvijanović.

Ona je za Večernje novosti, prenosi RTVBN rekla da je,  godinu poslije izbora u BiH, RS jedina koja ima formirane institucije i normalno funkcioniše, što, kako je podsjetila, nije slučaj ni sa BiH ni sa Federacijom BiH.

-Mi smo svoj dio posla uradili kada su izbori završeni. Institucije RS-a su uspostavljene. Sve funkcioniše. Sada iz Sarajeva pokušavaju da stvore sliku da je Republika Srpska krivac za to što nije formirano Vijeće ministara i ne radi Parlament BiH. Kako da radi Parlament BiH, ako nemate formirano Vijeće ministara? Očigledno, Sarajevu nije bitno funkcionisanje BiH, ali ni evropski put - kaže Cvijanović

Ona je istakla da će odgovor RS-a na Deklaraciju SDA i na napad na integritet RS-a biti ustavan i legitiman.

-U Narodnoj skupštini RS-a u oktobru ćemo usvojiti zaključke koji će biti sublimacija stavova Republike Srpske i analiza cjelokupne slike u BiH, sa svim devijacijama - precizirala je predsjednica RS.

Na pitanje da prokomentariše spekulacije o svađi između nje i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, ona je istakla da nikada nije bila u svađi sa Dodikom.

-Nikada nisam bila u svađi sa predsjednikom Dodikom, niti ću biti! Bez obzira na sve pokušaje da se izvuče i pokaže kako navodno postoji neki remetilački faktor, odgovorno tvrdim da toga nema u SNSD-u, na žalost opozicije - naglasila je Cvijanović.

Na pitanje kako gleda na djelovanje opozicije u RS-u i na konstantne optužbe da je vlast "lopovska", ona je rekla "da građanima ne treba priča "držite lopova".

-Najbolje se vidi na izborima kako takva priča prolazi i gdje opozicija konstantno gubi, a politika SNSD-a dobija veliku podršku građana. I tako, godinu za godinom - kaže Željka Cvijanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.