open-navfaktor-logo
search
Šta se sada čeka
IDDEEA može u roku 48 sati početi izdavati Covid-potvrde, ali...
Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) je na posljednjoj ministarskoj konferenciji za oblast zdravstva, održanoj prije dvije sedmice, zadužena da izradi prijedlog izgleda Covid-potvrda, što ne bi bilo ni čudno da IDDEEA nema takav prijedlog spreman već skoro dvije godine.
19.02.2022. u 09:25
get url
text

VEZANI TEKST - Ministarstvo civilnih poslova: Korak bliže uvođenju digitalnih Covid-potvrda u BiH

Na posljednjoj ministarskoj konferenciji je rečeno i da će tehničko rješenje biti prezentirano nadležnim institucijama entiteta i Brčko distrikta u roku od sedam dana. Do tog sastanka još nije došlo.

Arif Nanić, direktor IDDEEA-e, kazao je da je Agencija spremna da u roku od 48 sati počne izdavati jedinstvene digitalne Covid-potvrde. Ali...

- Mi smo pretprošle godine u maju predložili Vijeću ministara Bosne i Hercegovine prijedlog odluke o uvođenju jedinstvenog Covid-certifikata sa izgledom po uzoru na EU. Do danas se vode te aktivnosti. Zaključak Vijeća ministara BiH je bio da IDDEEA predloži tehničko rješenje. Mi smo to uradili tako da smo u roku 48 sati spremni da izdajemo Covid-ceritfikate. Ali da li su spremne druge institucije? – dodao je Nanić.

Kazao je da je jedan od zaključaka sa ministarske konferencije održane 4. februara bio da IDDEEA predloži i prezentira tehničko rješenje svim relevantnim institucijama iz oblasti zdravstva.

VEZANI TEKST - Šta će biti prije, kraj pandemije ili bh. Covid-potvrde: "Ministarstvo kasni i bježi od odgovornosti"

- Čeka se da se zakaže ta prezentacija, čeka se poziv od Ministarstva civilnih poslova BiH na sastanak – rekao je Nanić.

Nažalost, na ovo su građani navikli. Sama ministarska konferencija je najavljivana nekoliko puta, a kada je konačno održana, nije dala odgovor na pitanje kada će konačno bh. građani moći nesmetano putovati. Dogovoreno je tek formiranje koordinacijskog tijela koje će se dalje dogovarati.

Od Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine smo od 7. februara čekali odgovor kada će građani početi dobijati digitalne Covid-potvrde. Isto to pitanje kao i da li je formirano najavljeno koordinacijsko tijelo uputili smo i danas.

Odgovoreno je da je 15. februara formiran Koordinacioni odbor i da je njegov zadatak "da uobliči rješenje za pravni okvir za digitalnu verifikaciju Covid-potvrda".

- Digitalna verifikacija Covid-potvrda će početi u trenutku kada se postigne saglasnost zdravstvenih vlasti u BiH oko načina digitalne verifikacije potvrda, a na čemu treba da radi Koordinacioni odbor - naveli su iz Ministarstva civilnih poslova BiH. 

Istakli su da neće postojati jedinstvene digitalne Covid-potvrde niti će se izdavati na nivou institucija Bosne i Hercegovine jer za to ne postoji nadležnost i pravni osnov u postojećim propisima.

- Izdavanje Covid-potvrda će se vršiti na nivou entiteta, kantona i Brčko distrikta u skladu s nadležnostima u oblasti zdravstva. Izgled istih će biti definiran propisima na nivou entiteta i Brčko distrikta BiH (ukoliko nije već urađeno) u skladu sa Instrukcijom EK. IDDEEA će u saradnji sa zdravstvenim vlastima u BiH, a radi upotrebe u inostranstvu, vršiti servis razmjene podataka sa EU (verifikacija) - dodaju u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.