open-navfaktor-logo
search
Ne može retroaktivno
Idol mu zločinac Mladić, negirao genocid: U Srebrenici odbačena prijava protiv Vojina Pavlovića
Pred Osnovnim sudom u Srebrenici održano je ročište u premetu protiv Vojina Pavlovića, predsjednika Udruženja Istočna alternativa, protiv kojeg je podnesena krivična prijava zbog negiranja genocida.
25.10.2021. u 15:29
get url
text

Pavlovićev branilac Mirko Blagojević kazao je da je postupajući tužilac Okružnog tužilaštva Bijeljina Munis Šabić odbacio krivičnu prijavu protiv Pavlovića jer "u vrijeme činjenja djela zakon o zabrani genocida nije postojao", prenosi novinska agencija Srna.

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, koristeći bonske ovlasti, nametnuo je 23. jula dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Protiv Pavlovića je prijava pokrenuta zbog ljepljenja plakata kojima je veličao osuđenike za ratne zločine.

- Prijava je preinačena u prekršajnu i očekujemo da će i ona biti odbačena jer Pavlović nije lijepio plakate sa likom Ratka Mladića i navedenim sadržajem u Srebrenici, zbog čega je prijavljen, nego u Bratuncu, a za to nije podnesena prijava - kazao je Blagojević nakon ročišta.

Pavlović je nakon izlaska iz Osnovnog suda u Srebrenici izjavio da će Istočna alternativa, čiji je predsjednik, na svoj način "nastaviti aktivnosti o pitanju odbrane eniteta RS i dokazivanja istine o stradanju srpskog naroda u Podrinju".

Članovi Udruženja Istočna alternativa Republike Srpske, ove godine su postavljanjem rođendanskih postera osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji su rođeni 12. marta, izazvali su uznemirenje Bošnjaka u Bratuncu i Srebrenici.  

Poznat po veličanju osuđenih ratnih zločinaca i negiranju genocida, Pavlović je poželio zločincu Mladiću "brz oporavak i skori dolazak u Republiku Srpsku", dok je Dodiku poželio da "istraje na otcjepljenju RS-a i spajanju matičnoj Republici Srbiji".

Dva mjeseca poslije, komunalna policija Srebrenice uklonila je plakate s likom osporavanog nobelovca koji negira genocid u Srebrenici Petera Handkea iz centra grada. Plakati su uklonjeni dva sata nakon što ih je Istočna alternativa postavila u centru Srebrenice, kao dio kampanje za promjenu naziva glavne ulice Maršala Tita u ulicu Petera Handkea.

VEZANI TEKST - Provokacije u Srebrenici, reagirala policija: Uklonjeni plakati s likom Petera Handkea

Pavlović je krajem prošle godine podnio Osnovnom sudu u Srebrenici krivičnu prijavu protiv Inzka zbog njegove najave nametanja zakona o zabrani negiranja genocida. 

U krivičnoj prijavi Pavlović je tada naveo da se radi o "kršenju Ustava i zakona BiH". Pavlović je rekao da najavljenim nametanjem tog zakona Inzko "čini jedan od najvećih zločina - zločin protiv mira".

Udruženje Istočna alternativa svoju kancelariju otvorilo je u Srebrenici sredinom 2016. godine. Osnivač i predsjednik Vojin Pavlović godinama je bio odbornik SRS Vojislav Šešelj u Skupštini općine Bratunac.

Ovo udruženje ostat će zapamćeno i po lijepljenju plakata sa slikom predsjednika Rusije Vladimira Putina prije dženaze u Potočarima, kako bi se poslala poruka svima koji dolaze na obilježavanje godišnjice genocida. 

Nekoliko godina prije, tačnije 2011. Vojin Pavlović je izbačen kao odbornik sa sjednice Skupštine općine u Bratuncu jer je donio sliku zločinca Ratka Mladića, koju je stavio na sto ispred sebe i nije je želio skloniti. Zbog toga je sjednica prekinuta, te je nastavljena naknadno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.