Dan kasnije na Zastupničkom domu trebale bi biti razmatrane izmjene Izbornog zakona BiH koje se tiču integriteta izbora. Predložili su ih zastupnici četiri parlamentarne stranke, SDA, SDP, Naše stranke i SBB-a, nakon što su tekst dostavili iz Delegacije EU-a u BiH, OSCE-a i Ambasade SAD-a na bazi onoga što su političke stranke u BiH uspjele dogovoriti na pregovorima.

Ali nijedan od ova dva prijedloga najvjerovatnije u konačnici neće proći. Razlika je samo u tome hoće li odmah ili malo kasnije "pasti".

VEZANI TEKST - Izetbegović za Faktor o HDZ-ovom prijedlogu Izbornog zakona: Tražit ćemo od Čovića da otkaže sjednicu Doma naroda

Bakir Izetbegović, drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda i predsjednik SDA, kazao je da SDA traži od Čovića da otkaže sjednicu "koju je sam zakazao, jer nisu stvoreni uvjeti za razmatranje i usvajanje izmjena Izbornog zakona".

Ali kada god HDZ-ov prijedlog bude na sjednici Doma naroda, podržat će ga SNSD, što će omogućiti da bude usvojen u ovom domu jer je dovoljno da ga podrži trećina delegata iz svakog entiteta, a HDZ ima četiri od deset delegata u FBiH, a SNSD ih ima četiri od pet iz RS-a.

Ipak kada zakon dođe u Zastupnički dom, po svemu sudeći neće imati potrebnu podršku iz FBiH jer je za usvajanje potrebna većina prisutnih zastupnika, i to bar po trećina iz svakog entiteta, koju sam HDZBiH nema. SDA koja ima osam zastupnika bit će protiv, kao i DF koji ima četiri zastupnika, a očekuje se da će protiv biti i iz opozicionih stranaka, gdje, između ostalih, SDP i Naša stranka-Nezavisni blok imaju po četiri zastupnika.

Šta je pozadina 

Toga su svjesni i u HDZ-u BiH pa je pitanje šta je pozadina ovakvog poteza.

Parlamentarci iz drugih stranaka koje će biti protiv ističu da je riječ samo o politikanstvu, ali i o traženju alibija da HDZBiH ne podrži paket izmjena koje se odnose na poboljšanje integriteta izbora.

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kazao je da slanjem ovog prijedloga izmjena Izbornog zakona HDZ samo želi poslati poruku Evropskoj uniji i međunarodnoj zajednici da nisu destabilizirajući faktor i da žele izmjene Izbornog zakona.

- Ali svjesni su da je to rješenje koje su predložili vraćanje nekoliko koraka unazad – dodao je.

Mehmedović očekuje da se sutra u Domu naroda pokaže strateško partnerstvo HDZ-a i SNSD-a, te da više žele da pokažu mišiće nego što vjeruju da će izmjene zakona proći.

- SDA ga neće podržati. Mislim da će oba prijedoga doživjeti istu sudbinu, da neće proći i imat ćemo Opće izbore po aktuelnom Izbornom zakonu BiH – dodao je Mehmedović.

Naglasio je da se šalje loša poruka da se "ne možemo usaglasiti oko bilo kojeg važnog pitanja".

Nije poznato kada će HDZ-ov zakon razmatrati Zastupnički dom. Mehmedović je napomenuo da bi bilo protiv Poslovnika o radu kada bi se pokušalo da ga uvrste na dnevni red sjednice u srijedu jer su u pitanju dva zakona o istoj materiji.

VEZANI TEKST - Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH pušten u proceduru, potpisali ga zastupnici četiri stranke

Dženan Đonlagić, predsjedavajući Kluba zastupnika DF-a, istakao je da prijedlog HDZ-a znači Izborni zakon temeljen na etničkoj pripadnosti i mjestu prebivališta, što je u koliziji s Mišljenjem Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji, kao i u suprotnosti sa presudama Evropskog suda za ljudska prava, ponajviše sa presudom Zornić.

- Usvajanje HDZ-ovog prijedloga zapravo znači potpunu blokadu EU i NATO puta Bosne i Hercegovine. To znači stvaranje de facto potpuno novog etno-teritorijalnog uređenja zemlje kroz izmjene Izbornog zakona BiH, gdje bi izvjesno naredni zahtjev bio i de iure reorganizacija države po etno-teritorijalnom principu. Preko Kantona u FBiH, gdje HDZ vlada, želi se dio političkog suvereniteta Bosne i Hercegovine predati zvaničnom Zagrebu. To je krajnja namjera – naglasio je Đonlagić.

Dodao je da HDZ operativno ide na Dom naroda gdje očekuju podršku delegata iz SNSD-a, a znaju da ovo nema podršku u Zastupničkom domu, sve kako bi imali alibi da ne glasaju za izmjene koje se tiču integriteta izbora.

Čvrsti zagrljaj SNSD-a i HDZ-a 

Mirjana Marinković-Lepić, zastupnica Naše stranke, kazala je da SNSD hoće u Domu naroda podržati HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona jer se posebno u posljednje vrijeme vidi da su u čvrstom savezništvu. Stava je da je u pitanju neka vrsta igre koja ne doprinosi građanima, da je jedini cilj da homogeniziraju svoje biračko tijelo ponavljajući "mantru ugroženosti", te da je pozadina samo prikupljanje glasova i redovno dizanje tenzija pred izbore.

- Ovo što je predložio HDZ je sve ono protiv čega su usvojene i presude Evropskog suda za ljudska prava. Uvjetuje se iz kojeg se kantona bira član Predsjedništva BiH. Mislim da čak ni u prvom krugu glasanja neće proći, da će SDA i opozicione stranke biti protiv. Ovakvi zakoni se ne donose po hitnom postupku – prokomentirala je Marinković-Lepić.

Paket izmjena koje se odnose na integritet izbora, koji je predložen po skraćenom postupku, neće podržati ni SNSD.

- Stav SNSD-a je jasan od početka, da bi se uspješno završilo pitanje izmjena Izbornog zakona, potreban je politički konsenzus. Do toga nije došlo i svaki pokušaj usvajanja bilo čega zapravo treba da opravda nečije projekte i zamisli – rekla je Snježana Novaković-Bursać, predsjedavajuća Kluba zastupnika SNSD-a.

Dodala je da paket koji se tiče integriteta izbora ima nekih konkretnih stvari poput preciznijeg definiranja govora mržnje, ali da nisu riješene suštinske stvari i da se nije željelo razgovarati o glasovima iz inostranstva, čije je ukidanje predlagao SNSD.

Istovremeno, kazala je da vjeruje da će SNSD-ovi delegati u Domu naroda podržati HDZ-ov prijedlog, dodavši da "sadržava rješenja u vezi s provedbom presuda Ustavnog suda BiH i moguće rješenje političkih problema u FBiH".