open-navfaktor-logo
search
Šta je sve potrebno?
Ima li kantona koji naplaćuju izdavanje CIPS-ove prijavnice?
Građani Federacije koji se nalaze na evidencijama službi za zapošljavanje širom Federacije BiH, da bi dobili pomoć Vlade Federacije od po 100 KM, moraju otvoriti račun u banci. Da bi otvorili račun, u banku moraju donijeti kopiju lične karte kao i CIPS obrazac (prijava prebivališta), pa je bilo čitalaca koji su se Faktoru požalili kako se u pojedinim kantonima naplaćuje izdavanje CIPS-ove prijavnice 10 KM.
11.10.2022. u 22:03
get url
text
Vađenje dokumenata

Ne naplaćuje se nezaposlenima

- Nikako nam nije jasno zašto moramo otvarati transakcijski račun, zašto ne možemo priložiti u službama za zapošljavanje bankovni račun jednog od ukućana, majke, oca... Osim toga, kod nas u Srednjebosanskom kantonu se CIPS plaća 10 KM - kazao nam je jedan od čitalaca.

Ovu informaciju smo provjerili u jednoj od pošta SBK, tačnije, CIPS-ovom odjelu.

- Nije tačno! CIPS-ova prijavnica se ne naplaćuje nezaposlenim osobama. Dakle, svima kojima je potreban CIPS, a sada je aktuelna ova pomoć Vlade FBiH, nezaposleni treba da nam predoče kopiju zahtjeva za pomoć koji će dobiti u službi za zapošljavanje i dobit će CIPS-ovu prijavnicu - kazali su nam.

Kako saznajemo, izdavanje CIPS-ove prijavnice se ne naplaćuje kod otvaranja bankovnog računa, zapošljavanja, vađenja ličnih dokumenata, ali se naplaćuje prilikom vađenja za vjenčanja i to 10 KM.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona nam je rečeno da se izdavanje CIPS-ove prijavnice nikome ne naplaćuje u ovom kantonu.

Zatražili smo informacije i u Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona.

Naplaćuju uvjerenje o kretanju

- Ministarstvo unutrašnjih poslova odnosno nadležni Odsjeci za administraciju Bihać, Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Bužim, Cazin, Ključ, Sanski Most i Velika Kladuša ne naplaćuju obrazac PBA-3 - dokaz o prebivalištu (obavještenje da je stranka uvedena u evidenciju prebivališta sa ličnim podacima) koji stranke traže prilikom podnošenja zahtjeva za kredit, za stipendije, za radno-pravni status - kazali su nam i dodali:

- Naplaćuje se obrazac PBA-4 - uvjerenje o kretanju, jer se radi o klasičnom izdavanju uvjerenja iz službene evidencije, a odnosi se na promjenu prebivališta od prve prijave do trenutne prijave prebivališta.

U Zeničko-dobojskom kantonu se također ne naplaćuje CIPS-ova prijavnica, kao ni u Kantonu Sarajevo.

- Obrazac PBA-3, obavijest o prebivalištu - boravištu (ono što se prema ranijoj terminologiji nazivalo CIPS) građani Zeničko-dobojskog kantona mogu dobiti bez obaveze plaćanja takse ili bilo koje druge naknade, dakle besplatno - rekao nam je Nedžib Smajlović, iz Odsjeka za odnose s javnošću MUP- ZDK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.