open-navfaktor-logo
search
Golgeter Zrinjskog
Ima više golova nego nastupa: Pogledajte na kojem mjestu se nalazi Bilbija u utrci za Zlatnu kopačku
Fudbaler Zrinjskog Nemanja Bilbija igra sezonu karijere.
22.03.2022. u 19:51
get url
text

Zrinjski je u subotu su upisao ubjedljivu pobjedu protiv Radnika u utakmici 23. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine, a meč je obilježio upravo Bilbija.

Golgeter Plemića je u tom susretu postigao hat-trick, te upisao asistenciju. Bilbija je tako došao do brojke od 24 gola ove sezone na 23 ligaška nastupa, a upisao je još i šest asistencija.

Sa nova tri gola Bilbija je oborio i rekord Emira Obuće iz sezone 2002/2003, čime je postao najbolji strijelac Premijer lige BiH i igrač sa najviše postignutih golova u jednoj sezoni.

VEZANI TEKST - Zrinjski novom pobjedom oborio rekord Želje, Bilbija ispisuje historiju Premijer lige

U posljednjih 13 kola, Bilbija je postizao najmanje po jedan gol na utakmici, što je također bitna činjenica.

Računajući samo lige koje se igraju od ljeta do proljeća, samo su dva igrača u Evropi postigla više golova od Bilbije. 

To su napadač Bayerna Robert Lewandowski, sa 31 golom, te Deniz Undav, koji je za belgijski Union SC loptu u mrežu protivnika pospremio 25 puta. Važan je podatak da je Undav odigrao i osam utakmica više od napadača Zrinjskog.

Gledajući prosjek golova, Lewandowski je najučinkovitiji evropski napadač s prosjekom od 1.14 golova po utakmici. Bilbija je drugoplasirani sa prosjekom 1.04. 

Uprkos odličnom golgeterskom učinku, Bilbija ne stoji baš najbolje u utrci za Zlatnu kopačku, nagradu koja se svake sezone dodjeljuje najboljem strijelcu evropskih liga.

Napadač lidera Premijer lige se trenutno se nalazi tek na 43. mjestu u poretku za Zlatnu kopačku, sa osvojena 24 boda. Bilbija se nalazi u društvu Cristiana Ronalda, koji zbog koeficijenta dva (jedan gol se računa kao dva) Premiershipa sa 12 golova ima isti učinak. Premijer liga BiH ima koeficijent jedan, što znači da broj postignutih golova na kraju bude jednak zbiru poena.

VEZANI TEKST - Vranješ zbog Bilbije prozvao Peteva: "Vrijeđanje lige i zdravog razuma"

Na vrhu liste se nalazi Lewandowski sa 62 boda. Na drugoj poziciji se nalazi Ohi Omoijuanfo sa 49.5 bodova (postigao 33 pogotka, a koeficijent srbijanske lige iznosi 1.5). Treba istaći činjenicu da je Omoijauanfo prvi dio sezone nastupao za norveški Molde (sezona počinje u drugom periodu u odnosu na većinu evropskih liga).

Deniz Undav, se zbog koeficijenta belgijske lige (1.5) nalazi na devetom mjestu s 37.5 bodova. Kompletnu listu možete pogledati OVDJE.

Podsjetimo, od sezone 1996/1997, organizacija European Sports Magazines Zlatnu kopačku dodjeljuje na temelju bodovnog sistema koji igračima iz jačih liga omogućuje pobjedu čak i uz manje postignutih golova od igrača u slabijim ligama.

Jačina lige određuje se njezinim rankingom na tabeli UEFA-inih koeficijenata, koji opet ovise o rezultatima klubova iz svake lige u evropskim takmičenjima tokom pet proteklih sezona. Golovi postignuti u pet najjačih liga prema popisu UEFA-inih koeficijenata množe se s dva boda, a golovi postignuti u ligama koje se nalaze između šestog i 21. mjesta na listi množe se s jedan i po, dok se u ostalim prvenstvima (među kojima se nalazi i Premijer liga) množi sa brojem jedan.

Između 1968. i 1991. godine, Zlatna kopačka dodjeljivana je najboljem strijelcu u bilo kojoj evropskoj ligi, bez obzira na jačinu lige u kojoj je igrač nastupao i broj utakmica u kojima je učestvovao. Da su ostala tadašnja pravila Nemanja Bilbija bi se nalazi među top tri u poretku za ovu prestižnu nagradu.

 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.