open-navfaktor-logo
search
Ispred DNS-a
Imenovanje planirano za 16. juni: Mirza Bajrović novi ministar u Vladi RS-a?
Novi ministar uprave i lokalne samouprave RS-a najvjerovatnije će biti Mirza Bajrović, advokat iz Banje Luke, a njegovu kandidaturu je već usaglasilo Predsjedništvo DNS-a.
08.06.2020. u 15:05
get url
text
Mirza Bajrović

Iako iz ove stranke još ne žele zvanično saopćiti da je Bajrović njihov kandidat za ministarsku poziciju, sa koje je krajem prošle sedmice smijenjena Lejla Rešić, nezvanično nam je iz vrha ove stranke potvrđeno da je njegova kandidatura sasvim izvjesna.

On bi trebao biti imenovan već u utorak, 16. juna, na sjednici Narodne skupštine RS-a. Ovo ministarsko mjesto pripada DNS-u i ta osoba mora biti iz reda bošnjačkog naroda.

- Bilo je nekoliko imena koja su se spominjala na sjednici Predsjedništva DNS-a u četvrtak i postignuta je saglasnost da kandidat bude Bajrović. Namjera je da se to završi već na narednoj sjednici skupštine RS-a koja je zakazana za 16. juni - kazao nam je izvor iz ove stranke.

Ovakve planove DNS-a za Faktor je potvrdio i generalni sekretar stranke Darko Banjac, iako nije želio da precizira Bajrovićevo ime.

- Na sjednici Predsjedništva DNS-a je usaglašeno da će Gradski odbor u Banjoj Luci dati kandidata. Bilo je više imena, a nakon razgovora sa predsjednikom stranke, utvrdili smo da je naš cilj da jedno ime istaknemo do početka predstojeće sjednice NSRS-a. Nama pripada to ministarstvo i u SNSD-u se ne protive da mi imamo novog ministra uprave i lokalne samouprave koji će biti iz Banje Luke - kazao je Banjac.

Darko Banjac

Mirza Bajrović, međutim, tvrdi da nema nikakvu potvrđenu informaciju da će on biti novi ministar.

Na pitanje da li je razgovarao sa vrhom stranke o kandidaturi, kratko je poručio da "ne zna kako tehnički i organizaciono teče taj postupak".

- Danas sam već četiri sata na sudu i ljudi mi šalju linkove sa mojim imenom za ministra ili neke moje izjave, iako ništa od toga nije zvanično niti precizirano. U ovom trenutku mi je zaista nezgodno bilo šta komentarati. Ako se nešto od toga desi, bit ću otvoren za saradnju i komentar - rekao je Bajrović.

Premijer RS-a Radovan Višković u četvrtak je smijenio ministricu uprave i lokalne samouprave RS-a Lejlu Rešić (DNS). Smjena je uslijedila nakon što je ova stranka u Prijedoru, na lokalnom nivou, iz vlasti izbacila SNSD i formirala novu većinu. To je izazvalo određene varnice među dugogodišnjim koalicionim partnerima, a o daljnjoj saradnji, kako na lokalnom tako i entitetskom nivou, predstavnici dviju stranaka će razgovarati 11. juna.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.