- Iznenađeni smo najavama u medijima uvođenja restriktivnih mjera na skijalištima u Kantonu Sarajevo po kojima će se boravak na otvorenom prostoru skijališta moći vršiti jedino uz predočenje potvrde o vakcinisanju, testiranju ili prebolovanom covid virusu, tzv. pravilo VPT. Smatramo da je riječ o ishitrenim navodima i da neće doći do zabrane pristupa skijalištima osobama koje ne mogu predočiti ovu dokumentaciju. Ovo tim prije što se isto pravilo neće koristiti za rad kafića, restorana, tržnih centara,fittnes dvorana, nargila barova i svih drugih zatvorenih prostora gdje se građani okupljaju u većem broju – ističu iz Inicijative za Bjelašnicu i Igman.

Oni ističu da paradoksalno zvuči da će za boravak na otvorenom skijaš morati predočiti potvrdu o testiranju, a onda sjesti u kafić na samoj stazi bez takve potvrde.

- Osim toga, ne vidimo ni na koji bi način bilo moguće Bjelašnicu proglasiti "covid free zonom" tako što će se na ulasku tražiti VPT kako se navodi, kad je riječ o velikom otvorenom prostoru sa više nekontrolisanih ulaza. Podržavamo nastojanja Ministarstva zdravstva za većim brojem vakcinisanih osoba i apelujemo građane da to čine u što većem broju kako bi rasteretili zdravstveni sistem.

Također, podržavamo napore KJP ZOI84 da uredi rad skijališta na način da nema bliskog kontakta među skijašima. Uredno organizovani redovi sa razmakom od 1,5 m kakvi su bili prošle ski sezone najbolja su potvrda kako nije nužno uvoditi restriktivne mjere, već je, naprotiv, poželjno stimulisati građane za boravak na otvorenom i time jačanje imuniteta. Vjerujemo da do ovakvih mjera neće doći i da ćemo se discipliniranim ponašanjem i mi građani-skijaši skupa sa nadležnim organima izboriti za prevazilaženje pandemije – piše u saopćenju.