- Nakon što su ekonomski sektor, mali obrtnici i ugostiteljski objekti našega grada napokon otvorili svoja vrata ili tačnije terase, ranije pretrpivši ozbiljne gubitke u poslovanju, nova neugodna restrikcija stiže iz Sarajeva. FUZIP naplativši, navodno, približno milion KM kazni u Kantonu Sarajevo, spustila se južnije, poslavši svoje inspektore da "harač" nastave ubirati u Mostaru – požalili su se u saopćenju.

Kazne za nepoštivanje mjera su, tvrde, enormno visoke i kreću se u rasponu od 2.000 do 10.000 KM za pravnu osobu, od 500 do 2.000 KM za doktore i zdravstvene radnike, te od 100 do 2.000 KM za fizičku osobu.

- Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar oštro osuđuje ovakve poteze FUZIP-a iz Sarajeva jer smatramo da je naš realni sektor pretrpio velike gubitke uslijed pandemije COVID-19, brojni radnici su ostali bez svojih radnih mjesta, bez minimalne mogućnosti za egzistencijom i s neizvjesnom budućnosti. Sada kada nakon svih tih nedaća nastoje ponovno "stati na svoje noge", te se lavovski bore da u skladu sa svim odredbama i preporukama ponovo nastave s radom, poštujući sve mjere o suzbijanju pandemije, koja je nadamo se na izmaku, sarajevski FUZIP nastavlja sa svojim nametima dodatno otežavati poslovnu likvidnost već posrnule ekonomije – ističu iz mostarskog HDZ-a.

Smatraju da mala i srednja preduzeća ne zaslužuju ovakav tretman jer su se, ocjenjuju, dovoljno namučili trudeći se da prežive zabranu rada i blokadu poslovanja.

- Svima nama je u interesu da se u potpunosti suzbije širenje koronavirusa, te smo svjesni mjera kojih se moramo pridržavati ukoliko želimo odgovorno postupati prema sebi i zajednici, ali nikako ne možemo pronaći opravdanje da se na jednoj ovakvoj kriznoj situaciji neko okoristi i "napuni federalnu blagajnu" nauštrb onih najpogođenijih ovom krizom – zaključuju u Gradskom odboru HDZ-a Mostar.