open-navfaktor-logo
search
Labud iz Sarajeva
Inter predstavio Edina Džeku: Kada je igrao za Željezničar zvali su ga kloc...
Zvali su ga "kloc", stup ulične rasvjete, a to je bilo u vrijeme kada je igrao za sarajevski Željezničar.
14.08.2021. u 22:15
get url
text

Milanski Inter je ovom rečenicom počeo predstavljanje Edina Džeke, koji je večeras potpisao dvogodišnji ugovor sa Nerazzurrima.

VEZANI TEKST - Kakav prvi dan za Edina Džeku u Interu: Zadužio devetku i nastavio "rešetati" mreže

- Bio je još samo dječak i sa tatom bi svaki dan išao autobusom i tramvajem na trening. Bio je visok i tada je igrao na sredini terena. Ali, više od stuba za uličnu rasvjetu (kloca). Bio je labud. Sarajevski labud.

Edin je samo želio igrati fudbal. Ali sirene za bombardovanje su njemu i njegovim prijateljima oduzele radost mirnog djetinjstva. On je djetinjstvo proveo u ratu. Naravno, ovo je nešto što napadač BiH, rođen u Sarajevu 17. marta 1986. godine, nikada nije zaboravio.

Svi mi sanjamo dok smo klinci. Edin je jednostavno trebao igrati fudbal bez straha da će se morati skrivati ​​kad se oglasi sirena za bombardovanje. Također je želio učiniti svog tatu ponosnim postavši fudbaler.

I uspio je u toj misiji. Nakon nekoliko sezona u Usti Nad Labem i Teplicama u Češkoj, 2007. godine pridružio se Wolfsburgu u Njemačkoj. U sezoni 2008/09 pomogao je Wolfsburgu da osvoji šampionsku titulu u Njemačkoj, završivši sezonu kao najbolji strijelac Bundeslige sa 26 golova.

Edin se potom preselio u Manchester City i ostavio trag u Premier ligi, postigavši ​​gol za izjednačenje u 92. minuti (stotinjak sekudni kasnije Aguero pogodio za pobjedu), protiv QPR-a, a City je stigao do svog prvog prvoligaškog naslova nakon 44 godine. Još jedna titulu je osvojio dvije godine kasnije.

Nakon što se 2015. pridružio Romi, završio je sezonu 2016/17 kao najbolji strijelac Serie A s 29 golova, a zatim je postigao 119 golova u 260 utakmica u svim takmičenjima za Vučicu.

Džeko je najbolji strijelac BiH svih vremena, s 59 golova u 114 nastupa, a pomogao je svojoj zemlji da se plasira na svoj prvi veliki turnir, Svjetsko prvenstvo 2014. godine.

Dvije njegove najčešće izreke su "Ne volim lake stvari" i "Fudbala mi nikada nije dosta". Sada će Edin svu svoju strast i sposobnost staviti u službu Intera kao prvi Bosanca koji je igrao za klub. Želimo mu puno sreće u ovoj novoj avanturi u nerazzurskim bojama - poručili su iz Intera.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.