open-navfaktor-logo
search
Podrška
Islamska zajednica djeci sa autizmom poklonila vrijedan aparat
Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini obezbijedila je sredstva Udruženju Mali svijet iz Lukavca za nabavku vrijednog aparata za profesionalan i adekvatan tretman djece s poteškoćama u razvoju, s posebnim fokusom na djecu s autizmom.
14.08.2020. u 09:55
get url
text
get url
text

Udruženje Mali Svijet već deset godina svojim radom nastoji odgovoriti na specifične potrebe ove grupe djece, te im omogućiti što lakše savladavanje svakodnevnih prepreka i poteškoća s kojima se suočavaju.

Islamska zajednica je prepoznala napore ovog udruženja i obezbijedila sredstva za nabavku neurofeedback aparata, kako bi njihovi korisnici dobili potreban tretman.

Sredstva za realizaciju ovog projekta obezbijeđena su putem Vakufske direkcije i Rijasetovog Ureda za društvenu brigu.

- Vakufska direkcija je u konsultaciji s reisu-l-ulemom Husein ef. Kavazovićem odlučila donirati potrebna sredstva iz vakufskih prihoda za nabavku ovog aparata, čime je Islamska zajednica još jednom pokazala da ima osjećaj za najosjetljivije kategorije u našem društvu - izjavio je za Agenciju Mina direktor Vakufske direkcije Senaid Zajimović.

Predsjednica Udruženja Mali svijet Amra Fatušić istakla je da će nabavkom neurofeedback aparata Centar biti u mogućnosti svojim korisnicima pružiti punu podršku ovom terapijskom tehnikom.

- Neurofeedback je postupan proces učenja koji iskorištava sposobnost mozga da se samostalno regulira i traži ravnotežu. Istraživanja pokazuju da ova vrsta treninga povećava plastičnost mozga, što djeci daje bolju sposobnost rješavanja fizičkih i emocionalnih poteškoća i omogućava im da iskoriste svoj puni potencijal - izjavila je Fatušić.

Ovo udruženje svakodnevno nastoji da inovativnim rješenjima dodatno olakša život ranjive djece i njihovih roditelja.  Zbog sve većeg broja djece kojima je potreban tretman, Centar, uprkos maksimalnim naporima, nije u mogućnosti primiti svu djecu na tretman.

Rukovodilac Ureda za društvenu brigu Ibrahim Malanović je izrazio nadu da će ova donacija doprinijeti poboljšanju rada udruženja, ali i općeg razvoja i napretka djece.

- Drago nam je da smo i ovaj put dio pozitivne priče. Nadamo se da će neurofeedback aparat olakšati život djeci i njihovim roditeljima, što je ustvari sastavni dio misije Islamske zajednice  - kazao je Malanović.

Trenutno 110 djece s razvojnim teškoćama prima tretman u okviru rada Udruženja Mali svijet. Zbog velikog broja djece, terapiju neurofeedbecka nije moguće realizirati prema protokolu tretmana, pa se na toj terapijskoj tehnici oformila lista čekanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.