open-navfaktor-logo
search
Oglasili se saopćenjem
Islamski i kulturni centri i asocijacije dijaspore osuđuju napade na reisa Kavazovića
Islamski i kulturni centri i asocijacije dijaspore s prostora Njemačke, Austrije i Luksemburga oglasili su se saopćenjem povodom, kako navode, kontinuiranih napada na ličnost reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića.
07.03.2023. u 15:08
get url
text

- Sa pažnjom pratimo sva dešavanja u našoj domovini i najenergičnije osuđujemo brutalne javne napade na reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića i pokušaj spriječavanja slobode govora. Već duži vremenski period ličnost reisu-l-ulemu se pokušava postaviti kao legitimna politička meta različitih politika i raznih politikanata. U tako stvorenom ambijentu (gdje se problematizira jačina ezana, nazivanje selama u javnim institucijama, hidžab državnih funkcionera, sloboda govora imama na hutbma i sl.) napadi, omalovažavanje i ušutkavanje reisu-l-uleme su postala sasvim normalna i prirodna stvar - stoji u reakciji.

Kako se navodi, glasnogovornici takvih politika smatraju da su ljudi koji idu u džamiju, a samim tim i njihov vjerski vođa, dehumanizirana bića kojima ne priliči javni govor i bavljenje državnim poslovima.

- Sasvim je jasno da je hajka na hfz. Almira ef. Mahića bila samo pokazna vježba za ovo što se danas radi reisu-l-ulemi. Mi ne pristajemo na takav pristup i takav način javne korespodencije sa vrhovnim autoritetom Islamske zajednice u BiH, domovinskim zemljama i dijaspori. Zabrinjavajuće je posmatrati kako naizgled ideološka kakofonija različitih društvenih aktera postaje složni ujedinjeni glas napada na reisu-l-ulemu, a posebno kada se tim glasovima pridruže stavovi nekih međunarodnih organizacija i ambasada u BiH koji u zavijenoj formi govore isto - navodi se u saopćenju.

Svi oni zajedno i pojedinačno, dodaje se, treba da znaju da su Bošnjaci i muslimani u Bosni i Hercegovini pravo na svoj javni glas platili preskupo i da "ne postoji nikakav faktor, saopštenje i reakcija koje će nam pravo na govor uskratiti".

- Posebno to pravo imaju žrtve prošle agresije i njihove porodice a u ime svih njih posebno reisu-l-ulema koji je prošao koncetracioni logor i izbliza, gledajući zlu u oči, upoznao fašistoidne metode agresije na državu BiH. Njegovo je demokratsko pravo ali i vjerska obaveza da opominje Bošnjake i poziva na budnost i oprez. U svakoj državi u svijetu spremnost i poziv na odbranu države od mogućeg napada je prvorazredni čin patriotizma.

Samo se u BiH ta ustavna obaveza želi problematizirati. To očigledno čine one snage kojima je u interesu da dijele državu bez ikakvog otpora. Takvi smatraju da je neophodno ušutkati svakog koji poziva na odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. Međutim, to je iluzija koju trebaju što prije izbiti iz svojih usijanih glava. Država BiH će se braniti i odbraniti - poručuju u saopćenju za javnost islamski i kulturni centri i asocijacije dijaspore s prostora Njemačke, Austrije i Luksemburga.

Kako navode, Bošnjaci imaju pravo da to javno govore i imaju pravo da brane svoju državu. Između separatizma i patriotizma se ne može stavljati znak jednakosti.

- Ovom prilikom pozivamo sve strukture Islamske zajednice, sve muftije, glavne imame, imame, profesore u medresama, profesore na fakultetima, sve vjeroučitelje, direktore institucija i ureda ali i sve druge slobodnomisleće ljude, u zemlji i dijaspori, da snažno, beskompromisno i javno stanu uz ličnost reisu-l-uleme i uz odbranu ostvarenog prava na govor a protiv svih oblika javnog sataniziranja - zaključuje se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.