open-navfaktor-logo
search
Nastup u Evropi
Isplati se biti prvak: Zrinjski osigurao višemilionsku zaradu
Mostarski Zrinjski suvereno se prošetao Premijer ligom Bosne i Hercegovine i potpuno zasluženo sedmi put u svojoj historiji postao prvak države.
23.05.2022. u 20:18
get url
text

Zahvaljujući prvoj poziciji na tabeli Mostarci su osigurali skoro 300.000 KM nagrade koju isplaćuje generalni sponzor Premijer lige Bosne i Hercegovine.

To je, naravno, sića u odnosu na ono što UEFA daje iz svoje kase.

Zrinjski je kao prvak osigurao učešće u prvom kolu kvalifikacija za Ligu prvaka. Zrinjski neće biti među nositeljima.

Tim Sergeja Jakirovića u najgorem slučaju ima osigurane četiri evropske utakmice. Ukoliko budu eliminirani na startu kvalifikacija za Ligu prvaka, Mostarci će evropsku avanturu nastaviti u drugom kolu Konferencijske lige.

Zrinjski će za titulu prvaka BiH od UEFA-e dobiti 260.000 eura, uz 100.000 eura za nastup u prvom kolu kvalifikacija za Ligu prvaka.

U slučaju da ne prođe dalje u Ligi prvaka i eventualno završi svoj evropski nastup u drugom kolu Konferencijske lige, Zrinjski će dobiti još 450.000 eura. Dakle, za četiri utakmice Mostarci imaju zagarantovanih 810.000 eura od UEFA-e. Jasno je da će Zrinjskom, kada uključimo prihode od ulaznica, marketinških aktivnosti, titula prvaka donijeti prihode od gotovo dva miliona KM, a možda i više, ovisno o rezultatima.

Podsjećamo da je nagradu od 810.000 eura prošle sezone osigurao Borac, koji je kao prvak BiH igrao četiri evropska susreta.

Banjalučani će ovoga puta u kvalifikacije krenuti od prvog kola Konferencijske lige, baš kao i Tuzla City. Zagarantovan iznos koji će dobiti od UEFA-e je 250.000 eura.

Velež će kao pobjednik Kupa BiH evropski put početi od drugog kola Konferencijske lige i od UEFA-e ima zagarantovanih 450.000 eura.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.