open-navfaktor-logo
search
U HDZ-u ništa novo
Ispraćali silovatelja djevojčica Radića, slave UZP i Kordića, smeta im Dudaković
Klub vijećnika HDZ u Gradskom vijeću Mostara oglasio se saopćenjem za javnost u kojem "najoštrije osuđuje reklamiranje", kako navode "ratnog zločinca Atifa Dudakovića na video zidu u središtu Mostara".  
28.02.2021. u 15:10
get url
text

VEZANI TEKST - Ko je ubica zločinca Marka Radića Make: Neraščišćeni računi ratnih saboraca i napadača iz Liska parka

Da nema kraja licemjerju i bezobrazluku HDZ-ovih "nositelja evropskih vrijednosti" jasno je iz svih postupaka vrha te stranke, ali i nižerangiranih jurišnika poput vijećnika u Mostaru koji ne vide niti jedan problem u slavljenju presuđenih ratnih zločinaca i negiranju ratnih zločina, ali vide problem u video zidu na kojem je poruka koja je, kako se navodi, upućena Atifu Dudakoviću. 

Dudaković, legendarni komandant Petog korpusa i general Armije RBiH, ovih dana je zbog zdravstvenih tegoba uzrokovanih koronavirusom smješten u Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra u Sarajevu, lokalitet Podrhrastovi. 

FOTO: Bljesak

HDZ-ovi vijećnici, kako su prenijeli mediji bliski toj stranci i pod kontrolom Dragana Čovića, u svom saopćenju su naveli: 

- To je prst u oko hrvatskim žrtvama takozvane Armije BiH i vraćanje u prošlost uz otvaranje starih rana. Uzburkavanje i zatezanje međunacionalnih odnosa je skretanje s puta socijalne sigurnosti žitelja Mostara. Aveti prošlosti, kosturi iz ormara, opskurni likovi koji se ponovno u gradu na Neretvi pokušavaju nametnuti kao agenda u javnom diskursu neće proći. Oni koji reklamiraju Atifa Dudakovića i Hamdiju Abdića Tigra neka odgovore na pitanje kakva je sudbina Vlade Šantića, generala Hrvatskog vijeća obrane i Hrvatske vojske, koji je nestao 8. marta 1995. godine i čija se sudbina ni nakon 26 godina ne zna. Ovakvi modeli ponašanja i spinova političkog Sarajeva neće proći u modernom europskom gradu za kakav se zalažemo - saopćili su. 

VEZANI TEKST - To su ti "nositelji europskih vrijednosti": Čovićevi ljudi na komemoraciji ratnom zločincu Marku Maki Radiću!

Atif Dudaković, niti Hamdija Abdić, nisu presuđeni za bilo kakav ratni zločin. S druge strane, Dario Kordić je presuđeni ratni zločinac kojeg je slavila i dočekivala iz zatvora vrhuška HDZ-a. Kordić nije jedini ratni zločinac kojeg HDZ-ovci slave kao heroja. Jedan od posljednjih primjera jeste komemoracija zločincu Marku Radiću kojeg je, prema navodima istražnih organa, likvidirao njegov ratni saborac i saučesnik u zlodjelima Josip Cvitanović Cviki.  

HDZ-ovci su prisustvovali Radićevoj komemoraciji u Mostaru. Radi se zločincu koji je pravosnažno osuđen na 21 godinu zatvora 2011. godine. Kazna mu je u Sudu BiH izrečena zbog zločina protiv čovječnosti, mučenja, zatvaranja, ubistva i silovanja u naselju Vojno kod Mostara.

Iza rešetaka je trebao ostati do 2027. godine, ali Čovićev odani vojnik, ministar pravde BiH Josip Grubeša omogućio mu je da kaznu izdržava u Hrvatskoj. Županijski sud u Zagrebu preinačio je presudu sa 21 na 12 i po godina zatvora, tako da je Radić na slobodu izašao 2018. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.