open-navfaktor-logo
search
Premijer Adem Zolj
Ispunit ćemo osnovne zahtjeve ljekara, osnovice ostalima će biti 300 KM
Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj danas je s ministrima u Vladi Kantona Sarajevo održao konferenciju za novinare kako bi javnost obavijestili o pregovorima sa sindikatima koji su u toku
17.09.2018. u 14:09
get url
text

Premijer Vlade Kantona Sarajevo Adem Zolj na današnjoj press konferenciji održanoj povodom brojnih štrajkova sinidikata zdravstva i prosvjetara koji ovih dana potresaju Kanton kazao je kako su aktuelna dešavanja ispolitizirana.

-Još prije tri mjeseca napomenuo sam da će se ovakvi štrajkovi i nezadovoljstva desiti u septembru. Neko nam vrijeđa inteligenciju. Kada su objavljene izborne liste vidjeli smo da su neke sindikalne vođe na tim listama pa je ovo njima dobar marketing i dobra politička propaganda. Nije fer, jer je naše opredjeljenje od početka bilo povećanje plaća svima zahvaljujući budžetskim kretanjima, ali ono nije onoliko koliko ih prikazuju sindikati. Mnogi su zloupotrijebili to i ponašaju se kao da je pijaca. Nerealni su im zahtjevi. Žele više od 10 miliona KM to je previše. To bi za budžet KS-a značilo da sav novac ide samo na plate, a to je nemoguce da se realizira - kazao je Zolj.

Dodao je da su u toku pregovori da se povećaju osnovice plaća koliko može podnijeti budžet Kantona Sarajevo..

-Udovoljit ćemo osnovicama njihovih zahtjeva i po nama nema razloga za štrajk. Sindikat radnika u zdravstvu tražio je 0,3 posto uvećanje osnovice i to udovoljavamo. Sindikat doktora i stomatologa KS je tražio 0,4 i to ćemo udovoljiti. Dakle, ono što su osnovno tražili udovoljt ćemo. Imaju oni i druge zahtjeve vezane za neke stimulacije i slično, toga su pristali da se odreknu, ali im se stalno zahtjevi mijenjaju. To im ne možemo udovoljiti. Hoćemo jednu pisanu garanciju od njih da će se oni odreći subvencija, a time bismo mogli stvarati kapital za povećanje plata, kako ne bi došli do udara ma ostale stvari. Danas u tri sata sjedamo s njima da ih obavijestimo da smo pristali na njihove zahtjeve – naveo je premijer.

Dodao je da ako bude potvrđena prvostepena odluka suda, odnosno ako se donese odluka da je štrajk ljekara nelegalan, Zolj je kazao da će tražiti svoja prava i odštetu.

{$galerijaFotografija}

Osvrnuvši se i na zahtjeve sindikata u obrazovanju kazao je da se ne može samo povećati osnovica obrazovanju, jer bi to značilo da se podigne osnovica svima koji su na budžetu, što bi, kako je rekao, dovelo do kolapsa u Kantonu.

-U srijedu imamo sastanak sa svim sindikatima, jer svima mora biti ista osnovica i pristat ćemo da to bude 300 KM. I ova je odluka donesena da se ne ugrozi funkcioniranje kantona - rekao je Zolj.

Ministar za obrazovanje i kulturu KS Elvir Kazazović je naglasio da ne može spriječiti štrajk Sindikata osnovnog obrazovanja KS najavljen za sutra.

-Pokušavamo da s predstavnicima sindikata dogovorimo sve, kako ne bi štrajkovali. Mi smo izrazili spremnost i dogovorili pregovore u srijedu, a fizički ne možemo spriječiti da dođe do prekida nastave ili kašnjenja, koje su najavili za sutra. Pozivamo ih da to ne rade i da idemo na dalje pregovore u srijedu. Ako dođe do kašnjenja ili prekida, u skladu sa zakonskim osnovana bit će tuženi odgovorni, jer nemaju pravo određivati početak radnog vremena - rekao je Kazazović.

Ministar finansija KS Jasmin Halebić je naglasio da nije moguće povećati osnovice svima za onoliko koliko traže, ali da nije moguće ni ispuniti zahtjeve samo nekima.

-Potrebno je održati balans, ne bi bilo fer da se osnovice za plaće povećaju preko realnog sektora, jer bi to značilo da se nekome drugom moraju smanjiti. Mi nemamo čarobni račun u finansijama pa da to uradimo - rekao je Halebić i naglasio da je potrebno izdvojiti oko 8 miliona KM kako bi se osnovice povećale na 300 KM, te da je jedino toliko moguće izdvojiti u ovom trenutku.

- Mi smo naslijedili tužbe koje se moraju platiti, pa je neralno povećavati osnovice a imamo još nerazriješene dugove i račune – naveo je Halebić.

Press kanton Sarajevo - obraćanje premijera i ministara - 17.09.2018
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.