open-navfaktor-logo
search
Copy-paste
Ista fotografija, ista prazna priča: Vico Zeljković i prije dvije godine obećao VAR, ali...
Nova godina i nova obećanja. Ista ona koja smo slušali i posljednjih godina...
05.03.2023. u 21:06
get url
text
get url
text

Tako se mogu opisati nepune dvije godine mandata (izabran 16. februara 2021. godine) Vice Zeljkovića na funkciji predsjednika Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

Prvi čovjek bh. fudbala najčešće je govorio o hibridnim terenima i VAR-u. Da je svoja obećanja ispunio, već bismo imali hibride na svim premijerligaškim terenima, a sudije bi koristile VAR.

Međutim, većinom su to bila obećanja, a do sada su terene dobili samo Borac (Banja Luka) i Velež (Mostar). Mora se priznati da urađeni tereni izgledaju fantastično i da nude sve uvjete za evropski fudbal, ali su i rokovi dobrano probijeni...

Posljednje obećanje Vico Zeljković je javnosti servirao u četvrtak. Ali je to bilo već viđeno. Praktično "copy-paste". Ista fotografija, ista prazna priča.

VEZANI TEKST - Još jedna obmana Vice Zeljkovića: Sezona počela, a ni "V" od VAR-a

Naime, prvi čovjek bh. fudbala 20. aprila 2021. godine uz fotografiju na kojoj pozira sa Giannijem Infantinom, predsjednikom FIFA-e, obećao je da će VAR u Premijer ligu Bosne i Hercegovine doći u sezoni 2022/23.

- U realizaciju ovog obimnog projekta krenut ćemo već ovog ljeta, a očekujemo da, od sezone 2022/2023 FSBiH bude spreman za uvođenje VAR sistema - najavio je Zeljković 20. aprila 2021. godine u izjavi za zvaničnu stranicu FSBiH, uz dodatak:

- Ovo je kompleksan posao i mi smo odlučni da ga sprovedemo do kraja kako bismo unaprijedili suđenje i sveli sudijske greške na minimum.

Završene su gotovo dvije trećine sezone 2022/23, a VAR-a nema. I sigurno da ga neće ni biti do kraja sezone....

Predsjednik Zeljković je, čini se, zaboravio to što je obećao prije nepune dvije godine, a nije ispunio, pa je sada, populistički, pred put na Kongres FIFA-e reciklirao izjave iz 2021. godine.

- Ovaj kongres iskoristit ću da obavim niz sastanaka sa predsjednicima fudbalskih saveza sa svih kontinenata, a sa ciljem podrške daljeg razvoja fudbala u BiH.

Poseban akcenat će biti na podršci za nastavak projekta izgradnje hibridnih terena, kao i uvođenje VAR tehnologije u domaće takmičenje, sa ciljem unapređenja suđenja u bh. elitnom fudbalskom rangu - izjavio je Zeljković za FSBiH.

I dok predsjednik Saveza najavljuje unapređenje suđenja, iz kola u kolo Premijer lige BiH svjedočimo sudijskim odlukama kojima se jedni smiju, a drugi zbog njih plaču jer su svjesni da bi "ljudi u crnom" po instrukcijama nalogodavaca iz vrha FSBiH mogli odrediti njihove sudbine kada su u pitanju borba za opstanak i Evropu.

A Vico Zeljković? Ne brinite, on će i dalje obećavati kule i gradove prije putovanje na kongrese FIFA-e i UEFA-e. I tako iz godinu u godinu dok mu traje mandat.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.