open-navfaktor-logo
search
Posjete
Italijanski ambasador kod reisu-l-uleme Kavazovića
Ambasador Minasi je reisu-l-ulemu upoznao i sa planovima osnivanja velike biblioteke u Palermu
19.09.2018. u 16:09
get url
text

Danas je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović u posjetu primio ambasadora Republike Italije u BiH, nj. e. Nicolu Minasija.

Nj.e. ambasador Minasi je Reisu-l-ulemu pozvao da prisustvuje svečanosti inauguracije djela velikog talijanskog umjetnika Michelangela Pistolettija „Mjesto multireligijske i svjetovne meditacije“  koje je prvobitno trebalo biti postavljeno u Jerusalemu, ali je umjetnik odlučio da ga pokloni evropskom Jerusalemu, Sarajevu.

Naime, gospodin Michelangelo Pistoletto, jedan od najznačajnijih savremenih umjetnika na svijetu i veliki prijatelj Sarajeva i Bosne i Hercegovine, četvrti put će posjetiti Sarajevo kako bi i zvanično poklonio našem glavnom gradu jedno od svojih najvažnijih djela –“Mjesto multireligijske i svjetovne meditacije”.

Inauguracija Pistolettovog djela održat će se 26. septembra u Historijskom muzeju BiH, uz prisustvo autora i brojnih zvanica iz političkog, diplomatskog, kulturnog i javnog života grada Sarajeva i države BiH.

Ovaj italijanski umjetnik je pošle godine u junu boravio u trodnevnoj posjeti Sarajevu, kada je predstavio svoje djelo, te time inicirao treću razvojnu fazu Projekta Ars Aevi, s ciljem njegove kako internacionalne, tako i promocije Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Ambasador Minasi je reisu-l-ulemu upoznao i sa planovima osnivanja velike biblioteke u Palermu u kojoj će biti pohranjene knjige iz različitih vjerskih tradicija, te se interesovao za moguću podršku Islamske zajednice u BiH i njenih institucija ovom značajnom evropskom projektu.

Maestro Pistoletto bio je prvi umjetnik koji je donirao svoje djelo “La porta dello Specchio”/”Vrata ogledala” za Kolekciju savremene umjetnosti Ars Aevi 1994. godine, kao i prvi umjetnik Kolekcije koji je imao reprezentativnu samostalnu izložbu u Sarajevu, u Umjetničkoj galeriji BiH, 2001. godine.

Reisu-l-ulema se zahvalio ambasadoru Minasiju na posjeti kao i podršci Vlade Italije, njenih organizacija, vjerskih i laičkih, Bosni i Hercegovini i njenom narodu dodavši kako Sarajevo i Bosna i Hercegovina cijene veliku gestu gospodina Pistolettoa koju doživljavamo kao veliko priznanje Sarajevu ali i ohrabrenje ljudima ove zemlje da istraju u očuvanju bosanskog duha zajedništva i suživota. Također je reisu-l-ulema iskazao spremnost da Islamska zajednica a posebno Gazi Husrev-begova biblioteka daju svoj doprinos realizaciji ideje osnivanja biblioteke u Palermu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.