- Do sada smo izmjestili oko 320 migranata koji su u prethodnom periodu bili bez adekvatnog smještaja. Nastavljamo sa svakodnevnim akcijama, a ne možemo ubrzati proces zbog detaljnih ljekarskih pregleda prilikom samog dolaska u kamp. U proteklim danima premjestili smo ljude iz nedovršene zgrade Penzionerskog doma u centru grada, sa stadiona Nogometnog kluba Jedinstvo i iz Gradske aleje. Sada je došao na red poslovni kompleks nekadašnjeg Krajinametala, gdje isto boravi veliki broj migranata i izbjeglica -  riječi su kantonalnog ministra unutrašnjih poslova USK Nermina Kljajića.

U realizaciju svih aktivnosti uključeni su službenici iz Policijske stanice u Bihaću, kao i pripadnici Jedinice za podršku Ministarstva unutrašnjih poslova USK.

- Svakodnevno je samo za ovaj proces angažovano više od 30 policijskih službenika. Nastojat ćemo brzo završiti posao i popuniti trenutni kapacitet kampa na Lipi od 1.000 mjesta. Nakon što izmjestimo ljude s ulica i iz napuštenih objekata, prelazimo na privatne smještaje - dodao je ministar Kljajić.

Istaknuto je i kako je u samom kampu formirano policijsko odjeljenje, odnosno da će policijski službenici 24 sata nadzirati sigurnosnu situaciju u novoizgrađenom prihvatnom centru na lokalitetu Lipa.