open-navfaktor-logo
search
Kad će početi vakcinacija
Iz Pharma Macc kažu da su krenuli sa distribucijom vakcina, posao će završiti danas i sutra
Iako je prošle sedmice najavljivano da bi danas, 23. novembra, trebala početi vakcinacija protiv gripe, to se neće dogoditi.
23.11.2020. u 17:05
get url
text

U JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo kazali su kako su njihove službe spremne, no vakcine još nisu dobili te da ne znaju da li su one još na provjeri u Agenciji za lijekove i medicinsa sredstva BiH ili je sve do distributera.

- Naša Higijensko-epidemiološka služba napravila je plan vakcinacije. Doze vakcina će biti raspoređene prema broju registrovanih pacijenata, što se naročito odnosi na pripadnike rizičnih grupa, među kojima su starije osobe i hronični bolesnici – naveo je Arman Šarkić, portparol JU Dom zdravlja KS, i dodao da će ova zdravstvena ustanova dobiti 9.400 doza.

Pharma Macc BiH već nekoliko godina vrši uvoz i distribuciju vakcina u našoj zemlji. Prema riječima Radeta Markovića, uposlenika firme, distribucija vakcina danas je počela prema svim zdravstvenim ustanovama koje će vršiti vakcinaciju.

- Agencija je krajem prošle sedmice odobrila vakcinu Vaxigrip Tetra. Očekujemo da će distribucija trajati danas i sutra jer je nemoguće cijeli posao uraditi za jedan dan – kazao je Marković.

Podsjetimo, za Federaciju BiH nabavljeno je nešto više od 40.000 doza vakcina, a za RS-u 25.000 doza. Osim toga, u Federaciji BiH naručeno je 15.000 doza vakcine za komercijalnu upotrebu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.