open-navfaktor-logo
search
Džaferović nije iznenađen
Iz transkripata je potpuno jasno da je rukovodstvo tadašnje tzv. RS planiralo i izvršilo genocid
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je kako ga nimalo ne iznenađuju objavljeni dokumenti "Transkripti genocida“, te kako je potpuno jasno da je i vojno i političko rukovodstvo tadašnje takozvane RS, planiralo i izvršilo genocid.
01.03.2021. u 19:26
get url
text

Memorijalni centar Srebrenica objavio je danas sistematiziranu zbirku dokumenata pod naslovom "Transkripti genocida", koji dokazuju postojanje planova vlasti bosanskih Srba za podjelu BiH i počinjenje etničkog čišćenja i masovnih ratnih zločina.

Džaferović je rekao da poštuje rad Memorijalnog centra Potočari.

VEZANI TEKST - Donosimo nove detalje sa ratnih sjednica NSRS-a: Milošević je naš predsjednik, bez Srbije ne možemo ništa

- To je jedna ozbiljna i odgovorna institucija koja se bori za pravdu i istinu i čuva uspomenu na žrtve genocida. Na najboljem je putu da postane jedna od najrespektabilnijih ustanova toga tipa u svijetu. To je također dug prema žrtvama genocida. Zahvaljujem se Memorijalnom centru, na čelu sa direktorom i menadžmentom, koji poduzima takve korake - rekao je Džaferović.

Govoreći i o objavljenim dokumentima, Džaferović je kazao kako ga ne iznenađuje sadržaj tih transkripata.

- Detaljno sam pročitao presude Haškog tribunala, brojne presude. Potpuno je jasno da je i vojno i političko rukovodstvo tadašnje takozvane RS, u to vrijeme planiralo, to znalo i izvelo genocid. Za mene tu nema nikakve dileme i to me ne iznenađuje. Nije slučajno Međunarodni sud u Hagu donio odluku kojom je proglasio odgovornom za genocid vojsku RS. Nisu slučajno donesene brojne odluke Haškog tribunala. Nije slučajno presuda Mladiću i Karadžiću i ostalima koji su osmislili i izvršavali genocid, poručio je Džaferović, te dodao:

- Mi ćemo se nastaviti boriti za istinu i pravdu i objava ovih transkripata je pokazatelj toga.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.