VEZANI TEKST - Zastupnik pritvoren zbog sumnje da je građane bez njihovog znanja prijavio za glasanje van BiH

On je optužen da je Peji Mendešu, kao kandidatu Hrvatske seljačke stranke za Skupštinu Distrikta i nosiocu stranačke liste i kao licu koje ima društveni i utjecajni položaj, učinio i obećao korist u vidu pribavljanja dokumenata većeg broja građana radi prijavljivanja za glasanje iz inostranstva, saopćilo je brčansko Tužilaštvo.

On je to učinio kako bi mu Mendeš kao osuđenoj osobi zauzvrat kod nadležnog suda osigurao zamjenu kazne zatvora radom za opće dobro na slobodi, navodi se u optužnici.

Ravkiću je također stavljeno na teret da je stvarao uvjete za izbornu prevaru tako što je nabavio sredstva i preduzeo drugu radnju koja stvara uvjete za neposredno učinjenje tog krivičnog djela.

VEZANI TEKST - Zbog izbornih prevara brčansko Tužilaštvo dosad pokrenulo istragu protiv osam osoba

Optužnicom potvrđenom pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH, on je optužen za krivična djela davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem i pripremanje krivičnog djela.

Podsjetimo, Mendeš je s tim u vezi nedavno također optužen za pripremanje krivičnog djela, ali i za krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.