Prisutnima se obratio predsjednik SDA Bakir Izetbegović, koji je istaknuo da je "građane potrebno podsjetiti na činjenice iz prošlosti, odnosno na uspjehe koji su ostvareni pod liderstvom SDA, te zastoje i promašaje u okolnostima kada SDA nije predvodila procese".

- Dva puta su uspjeli da izguraju SDA iz vlasti i oba puta je to bilo jako loše po državu i građane – kazao je Izetbegović.

Izetbegović je kazao da Sarajlije očekuju hrabre poteze, što je zapravo "Vizija urbanog razvoja Kantona Sarajevo 2022 – 2035".

- Imamo Viziju, imamo program, imamo jake liste, imamo rezultate. A imate i slabu "Trojku". To treba narodu objasniti. Oni nisu uspjeli napraviti ništa bitno, a svašta su obećavali. Naročito su bili loši u kadrovskoj politici i oni takvi nisu ni mogli ostvariti rezultat – izjavio je Izetbegović.

Govoreći o pitanju korupcije, Izetbegović je kazao da je ona prisutna u svim segmentima, ali da je nema tamo gdje je najvažnije, u rukovodstvu SDA.

- Moj rahmetli otac je dobio dvije nagrade koje u zbiru iznose skoro milion KM, a zatim i honorare koji zbirno iznose oko pola miliona KM. On je to sve podijelio. Bio je to čovjek koji je umro sa dva odijela i parom cipela. Ja sam njegov sin i sve što imam je ova borba. Neki pričaju o visokim plaćama, a onda ih uzmu. Ja sam u tišini, ne samo u pandemiji nego sve vrijeme, davao dio svoje plaće. Prijavio sam svoju imovinu. Ako išta osim toga ima, poklonit ću je onome ko je pronađe i odustat ću od politike – poručio je Izetbegović.

Podsjetio je Izetbegović na složenost procesa u BiH i više faktora koje utječu na te procese, ali i na činjenicu da SDA, uprkos krizama i blokadama, uspijeva pronaći rješenja za sve izazove.

- Broj zaposlenih je u FBiH porastao za 67.000, a da nije bilo pandemije taj bi broj bio još veći. Kada sam obećao 100.000 radnih mjesta u BiH u deset godina, neki su tu izjavu ismijavali, govorili da je to nemoguće. Činjenice govore da je to ipak moguće i da smo to skoro i ostvarili. Porastao je BDP, porastao je izvoz, imamo pozitivan bilans sa zemljama CEFTA-e, porastao je izvoz namjenske industrije gotovo tri puta, porasle su plaće i penzije. Sve su to činjenice koje se ne mogu osporiti – izjavio je Izetbegović.

Ukazao je Izetbegović na blokade u protekle četiri godine, ali i nasrtaje na ustavnopravni poredak BiH i njen NATO put, koji su zahvaljujući potezima SDA zaustavljeni. Te blokade, dodao je, ipak su rezultirale odlaskom mladih ljudi. Izdvojio je u tom kontekstu krize koje je stvarao SNSD, ali i blokade HDZ-a BiH kojima je ta stranka nastojala utjecati na izmjene Ustava i Izbornog zakona.

- Ne može Bosna biti mirna ako je bilo koji narod u njoj nesretan. Ali morat će se napraviti balansirano rješenje. Neće HDZ sigurno dobiti ništa od onoga što su ranije mogli dobiti, a što su odbijali iako im je išlo u prilog, dok ne prihvate naše zahtjeve – kazao je Izetbegović.

Govoreći o političkim odnosima, Izetbegović je kazao da narod ne voli udruživanje više stranaka protiv jedne, a naročito protiv one koja je temeljna politička snaga bošnjačkog naroda.

- SDA je politički i ideološki monolit, homogena stranka sa jasnom političkom agendom, kadrovima i referencama. Mi se ne bojimo ničega, sve smo prošli, sve smo vidjeli, sve smo prijetnje čuli. Samo takva snaga može nanovo odbraniti sve napade na vrijednosti za koje smo se izborili u proteklom periodu – izjavio je Izetbegović.

Podsjetio je Izetbegović na napade određenih političkih snaga na Islamsku zajednicu BiH i reisu-l-ulemu zbog opisa osobina koje treba posjedovati lider i liderska stranka Bošnjaka.

- Nijednog imena nije spomenuo, ali su oni u toj izjavi prepoznali SDA, a ne sebe. Hvala im na tome – poručio je Izetbegović.

Na tribini su se također obratili potpredsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo Mahir Dević i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.