Sastanak stranačkih delegacija održan je u Centralni SDA, a predvodili su ih Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Razgovori o Izbornom zakonu se nastavljaju, kao i o formiranju federalne vlasti. Konkretnih dogovora večeras nije bilo, niti se očekivalo da će ih biti.

Evropska komisija je u Mišljenju (Avis) pred Bosnu i Hercegovinu stavila 14 prioritetnih uvjeta koje mora ispuniti naša zemlja prije početka pregovora o članstvu. O ispunjavanju tih uvjeta je, također, bilo riječi večeras na sastanku. Stranke su već ranije saopćile da će na svakom od pitanja - Izborni zakon, formiranje vlasti, kao i uvjeti Evropske komisije, raditi stranački timovi.

VEZANI TEKST - Šamar Čoviću iz Ambasade SAD-a: Potrebne promjene Ustava, CIK mora učestvovati u pronalasku rješenja

Večeras se ništa posebno nije desilo, odnosno nije dogovoreno, ali zadržali smo se tri sata, dvije grupe su radile paralelno, pojasnio je Izetbegović. 

- U međuvremenu sam razgovarao sa Palmerom (specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan Matthew Palmer). Oni insistiraju na tome da se uspostavi interresorna radna grupa koja će raditi ovaj posao koji trenutno rade samo dvije stranke. Insistirao je na tome da se hitno u Parlamentu BiH uspostavi interesorna radna grupa - kazao je Izetbegović.

Dodao je kako postoje "kojekakve insinuacije u vezi sa ovim našim sastancima".

- Da se tu dogovaramo o trećem entitetu i kojekakve gluposti, a takvo nešto nije ni pominjano. Mi pokušavamo pomiriti dva principa na kojima ova država počiva i finkcionira - građanski i etnički princip - kazao je Izetbegović.

Suština je dogovoriti se kako se odlučuje "kada smo građani, kako kada odlučujemo kada smo kao narod".

- Imamo diskriminaciju u BiH kada su u pitanju manjine, imamo diskriminaciju, kako tvrdi HDZ, u odnosu na jedan narod kojima drugi biraju predstavnike i imamo diskriminaciju u odnosu na većinu. Evo u Federaciji većina ne može uspostaviti novu strukturu vlasti jer je manjina u Parlamentu, ne manjina kao narod. Ne može se popuniti Ustavni sud FBiH. Imamo razne diskriminacije i to traži majstorluk i ekspertni i politički, da se ta stvar uredi. O tome na ovim sastancima pričamo, u tome pokušavamo naći balanse - rekao je predsjednik SDA.

VEZANI TEKST - Šamar HDZ-u iz Vijeća Evrope: Nema provedbe presude "Sejdić i Finci" bez izmjena Ustava, Prodanović kontra Dodika

Na pitanje novinara da li je danas ipak bilo nešto novo i konkretno na sastanku, Izetbegović je kazao da je novo to što HDZ shvata da se ipak neće moći dalje bez manjih ustavnih promjena. HDZ je, kako se zna, do sada odbijao mogućnost promjene Ustava BiH. 

- Bez njih nećemo moći uraditi ništa ni u Federaciji, ni na državnom nivou. Uostalom, to su danas rekli i prijatelji iz Amerike. Oni insistiraju i na tome da se predstavnici Centralne izborne komisije uključe u tu interresornu grupu. Ima pomaka - potvrdio je Izetbegović. 

Kad je u pitanju federalna vlast, pojasnio je da će se nastojati doći do rješenja koje podrazumijeva novu strukturu, a ako to ne bude moguće, SDA će insistirati na popunjavanju Vlade FBiH sa dva ministra koji sada nedostaju. 

- Bez toga će se teško nastaviti pregovori - dodao je lider SDA. 

Predsjednik HDZ-a je dodatno pojasnio da je bilo riječi o svim dugogodišnjim problemima na relaciji ove dvije stranke te da se naziru "blagi pomaci i približavanja na rješavanju tih problema".

- Prevažno mi je stajalište SDA da jedan narod drugome neće birati predstavnike, ali naravno da to moramo uskladiti sa odlukama Evropskog suda u Strazburu. Zbog toga smo i kazali da, ako pronađeno rješenje bude zahtijevalo neku intervenciju kad je u pitanju Ustav FBiH i Ustav BiH, naravno da smo onda tu - kazao je Čović.

Razgovori će biti nastavljeni u narednih sedam dana, najavio je Čović. 

Predsjednik HDZ-a je na zahtjev novinara da prokomentira današnja dešavanja i zaključke Narodne skupštine RS-a, kazao da nije uspio sve upratiti, ali da će pročitati pa komentirati za dan-dva. 

- Nema dvojbi kako mi vidimo uređenje BiH i ulogu visokog predstavnika. Više puta smo kazali da naš iskorak ka kandidatskom statusu sam po sebi znači da se moramo osloboditi direktnog utjecaja izvana, bilo koga, pa i Ureda OHR-a - kazao je Čović dodajući da je ustavni okvir takav kakav je dok se ne promijeni i da je za njega "Ustav jedina mjera, bez obzira raspravljali se u Narodnoj skupštini RS-a ili Parlamentu FBiH". 

VEZANI TEKST - SDA: Dodik ne može podijeliti BiH, ali može ugroziti mir

- Treba biti jasno da se prave različite strategije, ali nije to samo danas tako. Tako je posljednjih pet-šest godina. Jedna, druga ili treća strana, počesto imamo samoinicijativno neke izlete da bi napravili neki strateški iskorak i zaštitili svoju poziciju kad se osjeća izloženo. Da li se sad neko osjeća izloženo zbog nagovještaja da se treba nešto raditi, mijenjati, ulazak u EU, ovi razgovori koje vodimo... Ja sam i ranije rekao: zašto ne bi kolega Milorad Dodik sjedio s nama da čujemo stav, da ne bi ispalo da sad SDA i HDZ imaju tobože neku ekskluzivu da nešto dogovaraju i niko drugi. Ovo je najniža razina dogovora u smislu kompetencija. Mi ćemo zauzeti nekakav obris dogovora, pa onda nastaviti u Parlamentu. Tamo nema nijednog dogovora ako to neće podržati predstavnici SNSD-a i Dodik. Uvjeren sam da je njegov jasan stav kad je u pitanju evropski put nešto što se podudara sa ovim što mi govorimo - kazao je Čović.

Objašnjavajući stav spram dešavanja u NSRS-u i Dodikovih izjava, kazao je da bi "dobro bilo da budemo svi umjereni".