open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Izetbegović i Džaferović pozvali Bošnjake u Sandžaku na političko jedinstvo
Sulejman Ugljanin informisao je domaćine o rezultatima nedavno održanih izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće, kao i o opštem položaju Bošnjaka u Sandžaku i Srbiji
15.11.2018. u 17:16
get url
text

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je danas delegaciju Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji.

Uz predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u Srbiji Sulejmana Ugljanina, delegaciju su činili predsjednik Općine Tutin Kenan Hot, predsjednik Općine Sjenica Hazbo Mujović i sekretar BNV-a Mirza Hajdinović.

U razgovoru je učestvovao i novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Sulejman Ugljanin informisao je domaćine o rezultatima nedavno održanih izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće, kao i o opštem položaju Bošnjaka u Sandžaku i Srbiji.

Konstatovano je da Bošnjaci u Sandžaku, gdje čine većinu stanovništva, nisu zadovoljni stepenom ostvarivanja prava koja su im zagarantovana Ustavom i zakonima u Srbiji. Posebno je naglašen loš ekonomski položaj i izostanak ulaganja u Sandžaku, kao i izražen nacionalni disbalans u državnim institucijama, pravosuđu, policiji i obrazovnim institucijama, gdje Bošnjaci nisu zastupljeni u mjeri u kojoj bi trebalo da budu prema popisu stanovništva.

Izetbegović i Džaferović pozvali su Bošnjake u Sandžaku da pokušaju ostvariti što veći stepen političkog jedinstva, te da svoja prava i interese artikulišu i ostvaruju kroz djelovanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Istaknuto je da će s pozicije člana Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda, kao i u prethodnom periodu, imati podršku u ostvarivanju svih opravdanih zahtjeva koji se odnose na položaj Bošnjaka u Sandžaku i Srbiji, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.