open-navfaktor-logo
search
Lider SDA
Izetbegović: Nedopustivo je da pokolj u Biljanima nije procesuiran, ovdje su ubijani i bebe i starci
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović posjetio je danas selo Biljane općini Ključ, gdje je polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odao počast žrtvama pokolja u ovom selu.
23.04.2022. u 17:08
get url
text

Na šehidskom mezarju Biljani ukopana su tijela 250 Bošnjaka. Među njima i djevojčice Amile Džaferagić, koja je imala samo četiri mjeseca kada su je pripadnici Vojske RS-a ubili. Njeno tijelo je ukopano kraj četverogodišnjeg brata Almira i majke Besime, koji su također ubijeni.

Ukopani broj žrtava nije konačan. Traga se još za tijelima osam Biljančana. Odgovorni za stravične zločine u ovom mjestu, uprkos brojnim dokazima, nisu procesuirani i presuđeni.

- Pozivam Tužilaštvo BiH da konačno, 30 godina nakon zločina u Biljanima, procesuira odgovorne. Nedopustivo je da ovakav zločin u kojem su ubijani svi, od četveromjesečnih beba do staraca, do sada nije procesuiran, a svi odgovorni kažnjeni - poručio je Izetbegović.

Domaćini su se zahvalili Izetbegoviću na podršci u izgradnji muzeja posvećenog žrtvama zločina u ovom mjestu.

Napad na Biljane počeo je u ranim jutarnjim satima, 10. jula 1992, a predvodile su ga 17. laka pješadijska brigada srpske vojske u saradnji sa rezervnim i aktivnim policajcima Odjeljenja policije.

Do sada je na lokalitetima Lanište, Crvena zemlja, te grobnici Biljani ekshumirano 239 tijela Bošnjaka iz Donjih Biljana, Brkića, Osmanovića, Domazeta, Džaferagića, Čehića, Mešana i Jabukovaca.

Sud BiH je za ove zločine u martu 2005. podigao optužnicu protiv Marka Samardžije, koji je u svojstvu komandira Treće čete saničkog bataljona srpske vojske naredio i učestvovao u masakru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.