open-navfaktor-logo
search
Predsjednik SDA
Izetbegović: Nikada nećemo odustati od borbe za vrijednosti i principe ZAVNOBiH-a
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i aktuelni zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović uputio je svim građanima BiH u zemlji i inostranstvu čestitke povodom 25. novembra, Dana državnosti BiH.
24.11.2022. u 17:45
get url
text
Bakir Izetbegović

Izetbegović podsjeća da su se prije 79 godina na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a, narodi i građani Bosne i Hercegovine hrabro suprostavili fašizmu, obnovili državnost domovine, učvrstili njen multietnički karakter i afirmisali ravnopravnost svih ljudi koji u njoj žive. 

- Vrijednosti utkane u Rezoluciju ZAVNOBiH-a temelj su moderne države Bosne i Hercegovine. Ti temelji su u proteklim decenijama izloženi brojnim i snažnim udarima. U najtežim historijskim okolnostima, suočeni sa brutalnom agresijom i vodeći se istim idejama koje su vodile učesnike ZAVNOBiH-a, odbranili smo njenu državnost i izborili samostalnost - naveo je Izetbegović.

Za ravnopravnost svih naroda i građana Bosne i Hercegovine, kako je istakao, još uvijek se borimo.

- Danas rodno mjesto ZAVNOBiH-a, Mrkonjić Grad, nije "i srpski, i hrvatski, i muslimanski" već pravo na njega prisvaja samo jedan narod. I Mrkonjić Grad nije izuzetak. Bošnjaci i Hrvati u entitetu RS izloženi su sistemskoj diskriminaciji i žive u aparthejdu. Sa diskriminacijom se suočavaju i Srbi u određenim dijelovima FBiH, dok su oni građani koji ne pripadaju niti jednom od konstitutivnih naroda uskraćeni za neka od osnovnih ljudskih prava - podvlači Izetbegović.

Umjesto da postojeću diskriminaciju eliminiše, kako je ocijenio, Ured visokog predstavnika ju je posljednjom odlukom dodatno produbio. Etničke podjele u FBiH su njom učvršćene, dok se na obespravljenost Bošnjaka i Hrvata u entitetu RS žmiri.

- Predstojeći Dan državnosti, na koji se prisjećamo ZAVNOBiH-a, prilika je da još glasnije ukažemo na narušavanje njegovih vrijednosti i principa, ali i da pošaljemo poruku da nikada nećemo odustati od borbe za njih. Predano ćemo raditi sve dok svaki građanin Bosne i Hercegovine na svakom njenom pedlju ne bude potpuno ravnopravan, baš onako kako je propisano Rezolucijom ZAVNOBiH-a. Dok svaki Sarajlija, Banjalučanin, Tuzlak, Mostarac, Širokobriježanin i Prijedorčanin, bez obzira kojem narodu pripada, kako se zove, kojem se Bogu moli i da li mu se uopće moli, ne bude imao jednaka prava, naša borba neće prestati.
U to ime, svim građanima Bosne i Hercegovine u zemlji i inostranstvu upućujem iskrene čestitke povodom Dana državnosti, uz želju da već naredni 25. novembar dočekamo bliži našem konačnom cilju - saopćio je Izetbegović u čestitki.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.