open-navfaktor-logo
search
Posjete
Izetbegović: Podrška BPK Goražde u realizaciji projekta za dijalizne pacijente
Premijerka BPK Goražde Aida Obuća, na čiju je inicijativu organizirana posjeta, istakla je da je projekt uspostave hemodijaliznog centra od velikog značaja za BPK Goražde
12.09.2019. u 15:26
get url
text

U posjeti Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde danas je boravila direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prof.dr Sebija Izebegović. Tokom susreta sa premijerkom i ministrima kantonalne Vlade obećana je podrška u realizaciji projekta uspostave hemodijaliznog centra u Kantonalnoj bolnici Goražde.

-Želimo BPK Goražde pomoći da napokon realizuje projekt za dijalizne pacijente, da naprave odjel u Kantonalnoj bolnici Goražde u kojem će pacijenti iz ovog kantona biti dijalizirani bez potrebe odlaska u Sarajevo, što na njih dodatno djeluje iscrpljujuće. BPK Goražde u Sarajevo šalje 15 pacijenata na dijalizu, a mi redovno dijaliziramo 335 pacijenata, što je nažalost ogroman broj. Mi bi voljeli da ovih 15 ljudi bude bliže svojoj porodici i da ne moraju da se voze, te da im bude komfornije jer to je teška kategorija pacijenata - kazala je Izetbegović.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća, na čiju je inicijativu organizirana posjeta, istakla je da je projekt uspostave hemodijaliznog centra od velikog značaja za BPK Goražde te su iskustva koja u tom smislu ima Klinički centar izuzetno bitna.

- Nama je dobro došla svaka vrsta podrške i tehnička i stručna koja je otvorena od strane Kliničkog centra. Ovaj projekt je veoma zahtjevan i veoma obiman a mi se prvi put susrećemo i kao Vlada i kao kanton sa ovakvim projektom. Bilo je određenih pogrešnih koraka u uspostavljanju hemodijaliznog centra, ali sa naše strane je uloženo jako puno truda i vremena. Sve savjete koje smo danas dobili mi ćemo iskoristiti kako bi smo konačno otvorili hemodijalizni centar u Goraždu -  kazala je premijerka BPK Goražde.

Nakon sastanka u zgradi kantonalne vlade organizirana je i posjeta Kantonalnoj bolnici Goražde gdje je obavljen obilazak prostora u kojem bi konačno trebao biti uspostavljen hemodijalizni centar.

- Prof. Izetbegović zajedno sa svojim stručnim timom obišla je bolnicu i potvrdilo se da prostor koji su neki ranije predlagali, na trećem spratu, nije adekvatan. Pronašli smo jedan dio bolnice u prizemlju koji je potrebno rekonstruisati i proširiti. Prihvatili smo sve sugestije koje smo dobili, a od KCUS obećana nam je podrška u svakom smislu, od edukacije srednje medicinskog kadra do doktora, kao i supervizora koji će nadgledati kako bi sve bilo po propisima. Vjerujem da ćemo do kraja ove ili najkasnije početkom naredne godine konačno imati uspostavljen hemodijalizni centar u našoj bolnici što će biti od velikog značaja za dijalizne pacijente čiji se broj nažaost povećava - kazala je direktorica Kantonalne bolnice Goražde prim.dr Nermina Kamenica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.