open-navfaktor-logo
search
O detaljima pregovora
Izetbegović: Pregovori nisu propali, napravljeno je devet stepenica, treba napraviti i desetu
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović bio je gost centralnog dnevnika Federalne televizije (FTV), a govorio je o pregovorima o reformi Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.
20.03.2022. u 20:26
get url
text

Upitan da prokomentira ocjenu lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da nema uvjeta za izbore u oktobru ove godine, Izetbegović je poručio da izbora "mora biti".

Održavanje izbora

- Čović će eventualno bojkotovati izbore. Mislim da je šansa jako malo da ih bojkotuje. Šansa da ih spriječi, da uđe u jednu destrukciju kako bi ih onemogućio je nikakva. Siguran sam da se neće upustiti u to da spriječi izbore. Razmišljat će o bojkotu, a zatim će izaći na izbore i možda ako bude nezadovoljan rezultatom – ako bi se, recimo Bošnjaci i neke ljevičarske stranke ujedinile pa mu uzele trećinu Hrvatskog kluba zastupnika - vjerovatno bi tada odlučio da bojkotuje formiranje vlasti. Što mi ne bismo trebali uraditi, naravno - ni na koji način dalje provocirati Hrvate - rekao je Izetbegović.

O tome šta će dalje dešavati, s obzirom da su medijatori rekli da su iscrpili sva sredstva, Izetbegović kaže da treba "popravljati odnose naroda".

- Prestati nervirati narode. Pomalo sam ljut na Čovića jer je do zadnjeg dana provocirao bošnjački korpus, koji neće dopustiti svojim predstavnicima da i neka normalna rješenja prihvati. Sužavao se prostor. Zašto je odbio ugovor Islamskoj zajednici, zašto igra igre s Dodikom, zašto je davao takve izjave poslije Neuma u Banjoj Luci i bio protiv Inzkovog zakona. To će morati prestati, a moje će poruke biti pomirljive prema Hrvatima. Bošnjaci i Hrvati dobro žive u FBiH i dobro funkcioniraju. Političari treba da smiruju. Treba smiriti, trebamo izaći u susret jedni drugima - rekao je Izetbegović.

Izetbegović je rekao da nije tačno ono što je tvrdio predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Dragan Čović, da su svi sve prihvatili osim SDA.

- Radončić je bio za svako rješenje koje prihvate HDZ i SDA. Ogrešević je bio protiv i rekao je da je asimetričan model. Konaković je vjerovatno bio "za" i mene je iznenadio kada je presjekao nešto u vezi s vitalnim nacionalnim interesom - ispričao je Izetbegović.

Kada je u pitanju konstatacija da su pregovori propali Izetbegović je ponudio svoje viđenje.

Šta je urađeno?

- Pomak je napravljen po pitanju provedbe bitnih presuda. Model je ustanovljen za Predsjedništvo i Dom naroda BiH, integritet izbora je riješen, što je vrlo bitno. Imamo i jako dobro rješenje za deblokadu Federacije BiH, deblokada popune Ustavnog suda FBiH, imenovanja predsjednika i Vlade FBiH, s čime se mučimo već godinama. Ne možemo reći da su propali pregovori. Napravljeno je devet stepenica, treba napraviti desetu, prije ili kasnije - rekao je Izetbegović.

O neslaganjima u pregovorima Izetbegović je rekao da je u Neumu prihvatio model po kojem bi manji kantoni bili pomognuti, takozvanim fiksnim dodatkom.

- Ako ćemo 100 bodova dobiti po onome osvojenom na izborima, još 100 ćemo dobiti na način da Sarajevo, koje ima 10 puta više stanovnika nego Goražde, dobije 10 i Goražde 10. Da Posavski kanton, gdje su Hrvati većina, koji ima pet puta manje stanovnika nego Tuzla, dobije isti broj i da se pomogne hrvatskoj strani. Ja sam to prihvatio. Po tom modelu ja ne bih ušao u Predsjedništvo ni 2010., ni 2014. godine, a Čović bi ušao i ja sam to prihvatio. Onda su išli dalje da karikiraju stvari. Ne 10 nego 20 da se fiksno dodaje. Onda bi glas u Posavskom kantonu vrijedio kao šest glasova u Tuzlanskom, glas u Bosansko-podrinjskom kantonu vrijedio bi deset puta više nego u Sarajevskom i mislim da to ni Venecijanska komisija ne bi prihvatila - pojasnio je Izetbegović.

To bi pomelo volju Hrvata, dodao je, u Zenici, Sarajevu i Tuzli, oni bi bili nebitni.

Neprihvatljiva rješenja

- Još je veći problem Dom naroda FBiH. Model na kojem je insistirao HDZ bi definitivno omogućio da u Domu naroda nema predstavnika iz Sarajeva, kao glavnog grada, iz Tuzle, Goražda, Unsko-sanskog kantona... To nismo mogli da prihvatimo. Možemo prihvatiti da je 70 ili 80 posto iz grupe HNS i tamo gdje oni vladaju, ali da ovoga nema ne možemo prihvatiti, kao ni da izgubimo Bošnjake iz Livna i Posavskog kantona - rekao je Izetbegović.

Predsjednik SDA je rekao da se HDZ plaši da će u jednom momentu iz kantona u kojima žive većinom Bošnjaci, bošnjačkim glasovima biti izabrani Hrvati ili Bošnjaci koji se pišu kao Hrvati te da će na taj način imati trećinu Kluba Hrvata u Doma naroda FBiH.

- Time bi se onemogućile blokade, ali i hrvatska volja. Mi smo bili spremni da se taj broj delegata poveća sa 17 na 21, pa postaje trećina nedostižna, ali da Hrvati moraju doći iz glavnog grada, Tuzle, Zenice... Rekli smo imate pravo na predstavnike riješit ćemo Predsjedništvo i Dom naroda FBiH, neće vam uzeti trećinu, ali možete štititi samo sebe, ne možete dominirati u FBiH i raditi ono što se sada radi - rekao je Izetbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.