open-navfaktor-logo
search
Sjednica Glavnog odbora
Izetbegović: Program SDA je sadržavao NATO put i provedbu svih presuda, "Osmorka" nije imala smjelosti to tražiti
Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović obratio se na danas u Sarajevu održanoj petoj redovnoj sjednici Glavnog odbora SDA.
17.12.2022. u 20:44
get url
text

VEZANI TEKST - Izetbegović: Probosanski front nema alternativu, u mjesecima pred nama vidjet ćemo na šta je "Osmorka" pristala

Kako je saopćeno iz SDA, Izetbegović je u uvodu svog obraćanja rezimirao ključne događaje u Bosni i Hercegovini u proteklom periodu, te ulogu SDA u tim događajima. U tom kontekstu je Izetbegović posebno istaknuo odgovore SDA na nasrtaje Narodne skupštine RS-a na ustavnopravni poredak u BiH.

- Sedam uspješnih apelacija Ustavnom sudu BiH koje je pripremila SDA i nekoliko intervencija OHR-a su zaustavile ofanzivu Narodne skupštine RS-a, čiji je cilj bio da se od entiteta napravi država – kazao je Izetbegović.

Govoreći o ključnim izazovima sa kojima se BiH suočava, Izetbegović je posebno izdvojio problem inflacije i potrebu pronalaska načina da se građanima olakša suočavanje sa globalnim poskupljenjima koja su zahvatila i BiH.

- Potrebno je pronaći način da se dodatna sredstva koja se akumuliraju u budžetima usmjere prema građanima. Nema ništa preče od pomoći građanima, a naročito najosjetljivijim kategorijama koje se teško nose sa poskupljenjima osnovnih životnih namirnica – izjavio je Izetbegović.

VEZANI TEKST - Izetbegović: SDA neće ništa blokirati, neka "Osmorka" kaže šta su obećali SNSD-u i HDZ-u

Ukazao je Izetbegović na cijenu električne energije za domaćinstva u FBiH, koja je mnogo niža u odnosu na tržišnu vrijednost, kao važnu pretpostavku za prevazilaženje aktuelnih izazova. U tom kontekstu je naglasio potrebu očuvanja energetskih resursa u rukama institucija vlasti, a ne u privatnom vlasništvu, te njihovog korištenja za potrebe građana.

- Ranije smo se suprotstavljali lobijima poput kladioničarskog i građevinskog. Suprotstavit ćemo se i ovom koji namjerava koristiti resurse BiH i izvoziti energiju van BiH. Imat ćemo i njih protiv sebe. Ja ću biti takav predsjednik. Pa nek neki pričaju kako vodim tvrdoglavu politiku. Ja neću tako funkcionisati i nisam zbog toga ušao u politiku, da pravim truhle kompromise – kazao je predsjednik SDA.

Podsjetio je zatim Izetbegović na protekle Opće izbore i predizbornu kampanju, koja je obilježila 2022. godinu.

- Svu zimu smo proveli među našim građanima u iseljeništvu, uvjeravajući ih da se registruju i glasaju. Govorio sam im da ne mogu glasati za mene, ali da mogu i trebaju glasati za zajedničku listu Pokreta za državu u entitetu RS. Nesebično smo na tome radili – podsjetio je Izetbegović.

SDA je na proteklim Općim izborima, dodao je, ostvarila dominantnu pobjedu. Istaknuo je pri tome i neprincipijelnu ulogu dijela međunarodne zajednice u BiH, koji je svoje djelovanje, umjesto protiv političkih snaga koje su u proteklom periodu predstavljale prijetnju stabilnosti BiH i koje su odgovorne za blokade, usmjerio na stvaranje podjela unutar probosanskog bloka.

VEZANI TEKST - Izetbegović: Dodika nisam zvao ni ja, ni moji prijatelji; dogovorili smo NATO put, on zna zašto je pristao

- Da nije bilo njihovog ohrabrivanja, ne bi imali „šestorke“, „trojke“, „jedanaestorke“, „osmorke“. Ne bi imali grupice željne vlasti koje pokazuju spremnost da se ne obaziru ni na šta, da ruše sve principe i sve što su ranije proklamovali i da urade sve ono što su fakturisali nama samo za pozicije u vlasti – izjavio je Izetbegović.

Govoreći o sporazumu o formiranju državne vlasti, kojeg su potpisale stranke Osmorke sa SNSD-om i HDZ-om, Izetbegović je podsjetio na izjave potpisnika da se radi o prvom programskom sporazumu.

- Onda smo ih podsjetili na naš program iz 2019. godine, u kojem su taksativno navedeni NATO put, provedba svih presuda Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava i još neke stvari koje Osmorka nije imala smjelosti tražiti. Sporazum Osmorke, SNSD-a i HDZ-a je izostavio NATO i nagovijestio je neke opasne stvari, poput Izbornog zakona, realizacije projekata protivnih interesima države, promjena u OSA-i, RTV sistemu. U sljedećim mjesecima će sve izaći na vidjelo – izjavio je predsjednik SDA.

Istaknuo je Izetbegović da SDA sama ima više delegata u Klubu Bošnjaka od svih stranaka Osmorke zajedno, te da je nezaobilazan faktor u formiranju vlasti u FBiH. Kazao je da je u proteklom periodu imao brojne kontakte sa predstavnicima drugih stranaka, te da će naredni period biti izuzetno dinamičan.

Podsjetio je da pozicija Bošnjaka u entitetu RS nikada nije bila teža, te da je budućnost Pokreta za državu u tom entitetu dovedena u pitanje zbog postupaka dijela zastupnika i borbe za vlast.

- OHR mora nametnuti rješenja kojima će se pomoći Bošnjacima i Hrvatima u entitetu RS, a ne samo HDZ u FBiH – poručio je Izetbegović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.