open-navfaktor-logo
search
Petak 15. oktobra
Izetbegović u Banjoj Luci: Sastanak o prioritetima djelovanja SDA u RS-u, ali i sjednica Predsjedništva
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović u petak ujutro u Banjoj Luci će se sastati sa delegatima Kluba bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a, zastupnicima Kluba Zajedno za BiH u NSRS-u i predsjednicima regionalnih odbora SDA u ovom entitetu, sa kojima će razgovarati o aktuelnim pitanjima i prioritetima djelovanja SDA u Republici Srpskoj. 
14.10.2021. u 08:43
get url
text

Sastanku će također prisustvovati potpredsjednici SDA Adil Osmanović i Edin Ramić, članovi Predsjedništva Dževad Mahmutović i Elvir Hadžiomerović, te potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić. 

VEZANI TEKST - SDA će u Banjoj Luci zauzeti stav o ukazu Željke Cvijanović

Ključna tema bit će ukaz predsjednice RS-a Željke Cvijanović prema kojem od jučer u ovom bosanskohercegovačkom entitetu ne važe izmjene Krivičnog zakona BiH, koje je donio bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, a kojima se krivično kažnjava negiranje genocida i drugih zločina.

Prije dva dana je u Službenom glasniku RS-a objavljen ukaz o proglašavanju dva zakona u RS-u. Prvi se odnosi na neprimjenjivanje Inzkovog zakona u RS-u, a drugi se odnosi na zabranu "omalovažavanja i izrugivanja" RS-a. Nakon objave u Službenom glasniku, ukaz stupa na snagu dan poslije.

Predsjednik Kluba bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a Alija Tabaković potvrdio je za Faktor da će se u petak održati sastanak, a o daljim koracima koje će poduzimati razgovarat će upravo u Banjoj Luci, nakon čega će javnost biti informirana. Klub Bošnjaka u Vijeću naroda pokrenuo je 5. augusta mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa, odnosno uložio veto na te zakone.

Isti dan, u poslijepodnevnim satima u Banjoj Luci održat će se i redovna sjednica Predsjedništva SDA. Na dnevnom redu naći će se aktuelna politička situacija u BiH o čemu će govoriti Izetbegović, potom rekonstrukcija Izvršnih odbora KO SDA Sarajevo, USK i Zenica, te imenovanje povjereništava u Derventi, Bosanskom Brodu i Bosanskom Šamcu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.