Sastanku će također prisustvovati potpredsjednici SDA Adil Osmanović i Edin Ramić, članovi Predsjedništva Dževad Mahmutović i Elvir Hadžiomerović, te potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić. 

VEZANI TEKST - SDA će u Banjoj Luci zauzeti stav o ukazu Željke Cvijanović

Ključna tema bit će ukaz predsjednice RS-a Željke Cvijanović prema kojem od jučer u ovom bosanskohercegovačkom entitetu ne važe izmjene Krivičnog zakona BiH, koje je donio bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, a kojima se krivično kažnjava negiranje genocida i drugih zločina.

Prije dva dana je u Službenom glasniku RS-a objavljen ukaz o proglašavanju dva zakona u RS-u. Prvi se odnosi na neprimjenjivanje Inzkovog zakona u RS-u, a drugi se odnosi na zabranu "omalovažavanja i izrugivanja" RS-a. Nakon objave u Službenom glasniku, ukaz stupa na snagu dan poslije.

Predsjednik Kluba bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a Alija Tabaković potvrdio je za Faktor da će se u petak održati sastanak, a o daljim koracima koje će poduzimati razgovarat će upravo u Banjoj Luci, nakon čega će javnost biti informirana. Klub Bošnjaka u Vijeću naroda pokrenuo je 5. augusta mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa, odnosno uložio veto na te zakone.

Isti dan, u poslijepodnevnim satima u Banjoj Luci održat će se i redovna sjednica Predsjedništva SDA. Na dnevnom redu naći će se aktuelna politička situacija u BiH o čemu će govoriti Izetbegović, potom rekonstrukcija Izvršnih odbora KO SDA Sarajevo, USK i Zenica, te imenovanje povjereništava u Derventi, Bosanskom Brodu i Bosanskom Šamcu.