Na upit zbog čega u Ustav FBiH i Izborni zakon FBiH do sada nije ugrađena mogućnost održavanja vanrednih izbora, kao što je to slučaj u entitetu Republika Srpska, i kako ne bi dolazili u situacije blokade formiranja vlasti u Federaciji BiH, lider HDZBiH Dragan Čović je kazao da Ustav FBiH ima na stotine popravaka koje nikada nisu prošle parlamentarnu proceduru nametnutih od visokih predstavnika.  

- I to je nešto čime se treba ozbiljno pozabaviti a da bude u skladu sa Ustavom BiH i da nam ne može Ustavni sud FBiH obarati odluke koje imamo na entitetskom nivou. Moramo promijeniti najveći broj odluka visokih predstavnika – kazao je Čović na današnjoj press konferenciji održanoj u Sarajevu nakon sastanka sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem.

Na ovo pitanje odgovor je dao i Izetbegović.

- Svako dvije godine imamo izbore u BiH i to je izgubljena godina za reforme. Ako uvedemo vanredne imat ćemo ih svako par mjeseci i ništa se više neće moći uraditi u BiH. Mi ćemo neprestano jedni druge da rušimo, sa našim političkim emotivnim naslijeđem, sa svim onim kroz šta smo prošli proteklih 30 godina. Uvesti sa takvim odnosima vanredne izbore to bi bila katastrofa. Lijepo zvuči, ali bi realno bio veliki problem – istakao je Izetbegović.