Obrazovanje

Izmjene zakona u RS-u: Svetosavska nagrada najboljim nastavnicima

Objavljeno: 19.08.2019. u 13:11

Ministrica je rekla da nijedan učitelj i nastavnik u osnovnim školama neće ostati bez posla zbog smanjenog broja upisanih učenika 

FOTO: AA

Vlada RS-a utvrdila je danas Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju RS-a kojim se propisuje da se proslave male mature mogu organizovati samo u okviru školskih objekata.

Natalija Trivić, ministrica prosvjete i kulture RS-a, rekla je da je prijedlog utvrđen nakon što je nacrt usvojen u Narodnoj skupštini RS-a i nakon što je provedena javna rasprava u sedam gradova RS-a.

Zadržan je član iz nacrta koji se odnosi na organičenje proslave male mature, kao i da se u okviru postojećih specijalnih škola za djecu sa poteškoćama u razvoju osnuju resursni stručni centri kao bi ta usluga bila dostupna što većem broju djece.

-U novom prijedlogu uveli smo novi član koji se odnosi na Svetosavsku nagradu najboljem nastavniku odnosu učitelju koja će se dodjeljivati 27. januara svake godine - rekla je Trivić na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade RS-a.

Osim toga, prijedlogom je predviđeno da se od naknade za polaganje stručnih ispita oslobađaju bračni supružnici i djeca poginulih boraca Vojske RS-a.

Odgovarajući na pitanja novinara, ministrica je rekla da nijedan učitelj i nastavnik u osnovnim školama neće ostati bez posla zbog smanjenog broja upisanih učenika jer su im preraspodijeljene norme.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije