open-navfaktor-logo
search
Zbog koronavirusa
Iznenađujuća odluka: Rukometna reprezentacija BiH ostala bez šansi za plasman na Svjetsko prvenstvo
Evropska rukometna federacija danas je odredila učesnike narednog Svjetskog prvenstva koje bi se 2021. godine trebalo održati u Egiptu.
24.04.2020. u 15:19
get url
text

EHF je odlučio otkazati utakmice baraža u kojima su se najbolji bh. rukometaši trebali susresti s Rumunijom, a potom se u slučaju pobjede u dvomeču s Mađarskom boriti za plasman na rukometni Mundijal.

Ipak, EHF je donio odluku da od svega neće biti ništa, a zbog pandemije koronavirusa Evropska rukometna federacija je putnike na Svjetsko prvenstvo odredila na osnovu plasmana sa posljednjeg kontinentalnog šampionata koji je početkom godine održan u Austriji, Norveškoj i Švedskoj.

Prema plasmanu s EURO-a, na SP-u su se kvalifikovali Slovenija, Njemačka, Portugal, Švedska, Austrija, Mađarska, Bjelorusija, Island, Češka Republika i Francuska, a plasman su izborile i Španija, Norveška i Hrvatska, te Danska kao aktuelni prvak.

Evropska rukometna federacija već ranije je donijela odluku da će se ovosezonski Final Four Lige prvaka igrati 28. i 29. decembra.

No, u odluci koja je donesena prije nekoliko dana nije obznanjeno koji će se to klubovi boriti za titulu najbolje ekipe na Starom kontinentu.

Na osnovnu plasmana u grupama A i B EHF je odlučio da će na završnom turniru Lige prvaka igrati Barcelona, Paris Saint-Germain, Kiel i Veszprem.

Kapiten rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Mirsad Terzić tako će imati još jednu priliku da se okiti najprestižnijom titulom u svojoj posljednjoj sezoni u dresu mađarskog velikana.

Ako se četvrtfinalne utakmice Lige prvaka za rukometašice ne odigraju, plasman na završni turnir ostvarit će Metz Handball, Team Esbjerg, Györi Audi ETO KC i Brest Bretagne Handball.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.