open-navfaktor-logo
search
Zvanični podaci
Izolacija i šatori na granicama ih nisu spriječili: Za nepuna tri dana u BiH ušlo 13.240 osoba
Sve osobe koje su ušle na teritorij Bosne i Hercegovine od 17. marta su, odlukom nadležnih institucija s ciljem sprječavanja ubrzanog širenja koronavirusa, upućivane u obaveznu izolaciju u trajanju od 14 dana.
20.03.2020. u 17:47
get url
text

Istog dana je Vijeće ministara BiH na prijedlog Predsjedništva BiH proglasilo stanje prirodne ili druge nesreće izazvane pandemijom koronavirusa. Usvojene su i odluke o dopuni odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH, a 19. marta je počelo postavljanje šatora na granicama BiH, u kojima bi svi oni koji uđu na teritorij BiH trebali provesti po 14 dana u karantinu.

Te mjere, međutim, nisu previše utjecale na one koji su imali namjeru ući na teritorij BiH, a koji predstavljaju potencijalnu prijetnju za širenje koronavirusa.

- U BiH je od 18. marta 2020. do trenutka provjere, odnosno do 16.00 sati 20. marta 2020. godine, je ušlo 9.584 državljana BiH i 3.656 stranaca – potvrđeno je za Faktor iz Granične policije BiH.

To u praksi znači da je u protekla tri dana, uprkos upozorenjima i propisivanju obavezne izolacije, na teritorij naše zemlje ušlo 13.240 osoba. Da ne putuju u BiH su državljane naše zemlje koji borave u inostranstvu upozoravali i diplomatski predstavnici naše zemlje.

Generalni konzul BiH u njemačkom gradu Frankfurtu Lučiano Kaluža objavio je 17. marta da se većina upita Konzulatu državljana BiH koji borave u Njemačkoj odnosi na informiranje u vezi sa povratkom u našu zemlju.

- Apeliram na sve državljane BiH da ne kreću na put! Cilj preventivnih mjera je ograničavanje kretanja u svim pravcima. Poštujete odluke nadležnih institucija. Sada nije vrijeme za putovanje – napisao je Kaluža.

Još ranije je, podsjetit ćemo, donesena odluka prema kojoj je putnicima iz Italije, Irana, Južne Koreje i pojedinih dijelova Kine, tačnije provincija Hubej i grada Vuhan, zabranjen ulazak u BiH.

Prema trenutnim informacijama, samo u Kantonu Sarajevo ukupan broj osoba koje borave u samoizolaciji iznosi 1.043.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.