open-navfaktor-logo
search
Nekonstitutivni
Jakob Finci: I ja sam jedan od onih koji su ubacili prazan listić u kutiju
Mislim da je dio nevažećih listića nastao iz istih razloga kao u mom slučaju, kaže Finci
15.10.2018. u 11:29
get url
text

Jakob Finci, ambasador, ugledni intelektualac i jedan od autora tužbe protiv BiH u slučaju "Sejdić i Finci" zbog diskriminacije nekonstitutivnih naroda u BiH, kaže za "Nezavisne" da je i sam bio jedan od glasača koji su u glasačku kutiju za Predsjedništvo BiH ubacili prazan listić.

-Mislim da je dio nevažećih listića nastao iz istih razloga kao u mom slučaju. Građani BiH koji nisu konstitutivni narodi nisu željeli glasati u Predsjedništvu BiH, pogotovo jer je bio dogovor stranaka da pripadnici jednog naroda ne treba da biraju predstavnike drugog naroda, što će reći da Bošnjaci i Hrvati u RS-u nemaju za koga da glasaju, kao ni Srbi u FBiH, a za pripadnike manjina, koji nigdje nemaju za koga da glasaju, da i ne govorim - rekao je Finci.

Smatra da je veliki broj nevažećih listića rezultat nezadovoljstva što ljudi nisu imali kandidata za kojeg bi mogli glasati, a da su ukupni rezultati očekivani u smislu broja glasova koje su dobile pojedine stranke. Dodaje da je umjereni optimista da će u narednom periodu odluka biti implementirana.

-Svi su u kampanji govorili da je EU neminovna i da je to pravi izlaz za BiH. Ako BiH zaista misli ozbiljno da se približi EU, morat će promijeniti Ustav, a to će svi koji su pobijedili mislim imati na umu jer su obećali glasačima da će raditi na evropskom putu-rekao je Finci.

Pozvao je sve stranke da popuste u svojim maksimalističkim stavovima i potrude se da BiH dobije nove organe što je prije moguće.

Ovo su treći opći izbori u BiH, a da nije implementirana odluka Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci", po kojoj svi građani BiH uživaju pasivno biračko pravo.

Što se tiče njegovog prijedloga kako bi se odluka "Sejdić i Finci" mogla implementirati na način da budu zadovoljeni interesi i tri konstitutivna naroda i ostalih građana, Finci kaže da je to prijedlog o kojem je neposredno nakon odluke Suda u Strazburu razgovarao s Miloradom Dodikom, tadašnjim premijerom RS-a.

-Dovoljno bi bilo napisati u Ustavu da se jedan član Predsjedništva BiH bira iz RS-a, a dva iz FBiH, s tim da u Predsjedništvu ne može biti više od jednog člana Predsjedništva iz reda konstitutivnih naroda ili ostalih. Dodik nam je tada rekao da za njih u RS-u to nije problem sve dok je RS jedna izborna jedinica - rekao je Finci.

On je podsjetio da je slična formulacija u Ustavu RS-a, gdje piše da se biraju predsjednik i potpredsjednici RS-a bez navođenja nacionalnosti, pišu Nezavisne novine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.