Iz Kantonalnog javnog preduzeća ZOI'84 ističu da su zadovoljni sezonom na izmaku, uzimajući u obzir činjenicu da se bliže rekordnom broju skijaških dana od prošle godine, te da se zimska turistička sezona produžila na četiri mjeseca. To je pozitivno utjecalo i na finansijsko poslovanje ZOI'84.

- Prošle godine smo imali više od 130 dana skijanja i zaključili smo sezonu s 1. majem. Prošle godine je bilo izrazito puno prirodnih sniježnih padavina, tako da je sezona bila možda jedna od najdužih u historiji. Ove godine sada smo na 115. danu i ja se nadam da ćemo sustići prošlu godinu kada je u pitanju broj dana skijanja, ali smo ove godine puno ranije krenuli, tako da mislim da možemo imati i veći broj dana nego prošle. To nije ni važno, važno je da drugu godinu u kontinuitetu držimo više od 120 dana skijanja, čime smo faktički došli na neki period prihoda ZOI-ja više od četiri mjeseca u toku godine, što će sigurno značiti jednu finansijsku stabilizaciju kompanije i produženje turističke sezone na četiri mjeseca, što je jako važno – kaže Jasmin Mehić, direktor Kantonalnog javnog preduzeća ZOI'84.

Jasmin Mehić

U ovoj godini, kako ističe Mehić, prisutan je rast broja skijaša od 50 do 60 posto, te rast finansijskih prihoda za čak i više od 60 posto, zavisno od toga koliko još bude trajala sezona.

- Kao skijalište, u ovoj sezoni bi trebali da imamo više od 3,5 miliona KM prihoda, što je više od 60 posto nego što smo imali u dosadašnjim godinama. Prošle godine prihodi su iznosili 2,5 miliona KM. Iz turističke prelazimo, nadamo se, u građevinsku sezonu. Pripremili smo neke nove projekte. Upravo radimo na realizaciji i pripremi tenderske dokumentacije. Završavamo neke od važnijih projekata na Bjelašnici i nadam se da bismo možda čak mogli krenuti sa usvajanjem važnih dokumenata, regulacionog plana za širenje prema Igmanu. Mislim da nije realno da se Bjelašnica već u ovoj godini širi prema Igmanu, ali da se ostvaruju dobre pretpostavke da se to učini – zaključuje direktor ovog javnog preduzeća.