VEZANI TEKST - Od reformskih zakona nema ništa, slijedi završni čin stezanja "Trojke", Dodik najavio "pucanje" u Predsjedništvu BiH

Radi se o zakonu o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine kojim se "protjeruju" strane sudije, i izmjenama Izbornog zakona kojim bi izbor članova Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine bio uglavnom prepušten SNSD-u i HDZ-u.

Jedan način da ovakvi zakoni, ako i kada dođu u parlamentarnu proceduru, budu zaustavljeni u Domu naroda jeste da nema kvoruma pa time ni sjednice. Drugi način je povlačenje pitanja vitalnog nacionalnog interesa, o čemu onda konačnu riječ daje Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

Džemal Smajić (SBiH), delegat iz reda bošnjačkog naroda u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, kazao je da je nedolazak na sjednicu tri delegata iz ovog kluba jedini način i da će zaustaviti ove zakone.

Na konstataciju da ne mogu tako "dovijeka" jer bi bio blokiran rad Doma, Smajić je rekao da nemaju drugi način.

- Dotjerali su nas do zida. To je zadnji odbrambeni mehanizam za pokušaj ucjene države, da ne bude kvoruma, da ne dođu tri delegata – dodao je Smajić.

Iako postoji kao mogućnost, povlačenje pitanja vitalnog nacionalnog interesa, stava je Smajić, bilo bi pogrešno.

VEZANI TEKST - Nešković i Špirić zatražili razmatranje zakona o Ustavnom sudu BiH, Džaferović zaprijetio napuštanjem sjednice

- Ustavni sud bi odluči kao i kod zakona o prebivalištu, rekao bi da nisu ugroženi interesi Bošnjaka, jer odlaze strane sudije, ne odlaze sudije iz reda bošnjačkog naroda – istakao je Smajić.

I Šefik Džaferović (SDA), predsjedavajući Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda, u dva navrata, kada je na posljednjim sjednicama Doma naroda traženo da na dnevni red bude stavljen zakon o Ustavnom sudu BiH, najavio je da će delegati iz Kluba Bošnjaka napustiti sjednicu, a to bi značilo da nema kvoruma i ona bi bila prekinuta.

Tada je bila riječ o zakonu kojeg je predložio SDS-ov delegat Želimir Nešković. Džaferović je upozorio tada da je bio jednoglasan stav kluba Bošnjaka da će napustiti sjednicu ako Neškovićev prijedlog dođe na dnevni red.