U naredbi Kriznog štaba navedeno je da se dopušta organiziranje većih okupljanja u zatvorenom i na otvorenom pod uvjetom da veličina prostora omogućava provedbu higijensko-epidemioloških mjera, ali ne više od 60 osoba u zatvorenom prostoru i pod uvjetom da svi učesnici skupa imaju negativan antigenski test, ne stariji od 24 sata ili PCR test ne stariji od 48 sati, ili potvrdu o prebolovanom COVID-19 ne stariju od četiri mjeseca ili potvrdu o vakcinaciji (ne stariju od šest mjeseci nakon druge doze vakcine, odnosmo devet mjeseci nakon treće doze vakcine).

Navedeno je u naredbi i da je za provođenje epidemioloških mjera i organizaciju skupa odgovoran organizator skupa.

Naime, u sali u kojoj je održana tribina bilo je prisutno minimalno 70 osoba a možda i više, međutim, na službenoj stranici ove stranke objavljene su samo fotografije sa bine na kojoj su stajali govornici, ali ne i fotografije publike.

Međutim, članovi Naroda i pravde su na svojim Facebook profilima objavljivali fotografije okupljenih u sali, pa se da vidjeti veći broj ljudi od dozvoljenog.

Podsjećamo mjere je donijela 12. januara Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, a njihova primjena počela je 13. januara i trajat će 14 dana.

Član Vlade, ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara i sam je objavio fotografije na društvenim mrežama, te je i sam bio dio nečega čime se krše naredbe koje je donijela Vlada u kojoj je i on ministar.