VEZANI TEKST - Upozorenje iz EPBiH: Građani neka dobro razmisle kada krenu u investicije za grijanje na struju

Istovremeno, u inostranstvo se izvoze velike količine električne energije, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, samo u prvih šest mjeseci 2022. godine ostvaren je izvoz vrijedan približno 700 miliona KM, najviše u Srbiju i Hrvatsku.

Amer Jeralgić, bivši direktor EPBiH, u izjavi za Faktor kaže da je to "zaista kompleksna tema".

- Cijene na međunarodnom tržištu su i do 14 puta veće od onih proizvodnih, pa je iz tog ugla sasvim razumljiva odluka EPBiH, ali i Elektroprivrede Republike Srpske da izvoze viškove struje i ostvare dobit. Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne ima znatno manje mogućnosti za izvoz - kaže Jerlagić.

Naš sagovornik podvlači kako je domaćinstva u BiH imaju nisku cijenu struje i objašanjava razloge za njihovo eventualno povećanje.

Amer Jerlagić

VEZANI TEKST - Andelija: Struja se mora štedjeti, ne može biti alternativa skupom gasu, na potezu su kantoni i lokalne zajednice

- Upravo iz razloga niske cijene struje u odnosu na ostale energente, svjedoci smo da mnogi naši građani uoči ove zime prelaze na struju. Cijena struje u BiH i Srbiji su najniže u Evropi. Ovo upozorenje iz EPBiH čitam kao njihovu poruku da cijene struje, u slučaju drastičnog povećanja potrošnje, moraju rasti.

Također, javnost mora znati da je u novembru i decembru prošle godine cijena uglja porasla za 20 posto, a znamo da je udio ovog fosilnog goriva u proizvodnji struje što se tiče EPBiH značajan. Zbog globalne krize poskupjela je i sama proizvodnja struje.

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji BiH - FERK nikada ne reaguje unaprijed. Korekcija cijena uslijedi kao reakcija na troškove zabilježene u tekućoj godini. Zato mislim da možemo očekivati, kovertiram ovu svoju procjenu, povećanje cijene električne energije u FBiH u 2023. za domaćinstva za 20 do 30 posto, osim ako EPBiH ili njen vlasnik, Vlada FBiH, ne budu se odlučili za neku vrstu subvencije koju mogu crpiti iz ostvarene dobiti preduzeća - ističe Jerlagić.

Admir Čavalić

VEZANI TEKST - Džindić: U narednih pet mjeseci subvencija za struju od po 20 KM za 70.000 korisnika

Postavio je logično pitanje.

- Da li će i u tom slučaju građanima biti rentabilno grijati se na struju teško je reći. U slučaju da većina stanovništva pređe na grijanje strujom, ne bi bilo šansi da se izvozi, s tim da je upitno da li bi taj taj višak bio dovoljan da se podmire sve potrebe stanovništva - kazao je on.

Čemu dati prednost - ekonomskom ili socijalnom, svojevrsna dilema je i za analitičare.

- Građanima je trenutno je najpovoljnija opcija grijanje na struju. Sasvim je razumljivo da EPBiH brani svoju poziciju, ima opipljive ekonomske razloge za to, mogućnost za zaradu izozom. No, s druge strane, trebala bi postojati i solidarnost u ovim kriznim, vanrednim vremenima - stav je Admira Čavalića, ekonomiste.